Uit onderzoek van het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ, in samenwerking met De Tijd en Knack, blijkt dat Rusland nog steeds geld verdient aan de olie die België invoert, ondanks het EU-verbod op de aankoop en import van ruwe aardolie uit dat land sinds 5 december 2022. Dit is een opmerkelijke ontdekking die de vraag oproept hoe effectief het verbod daadwerkelijk is.
Het is interessant om te zien dat België vorig jaar gestopt is met de invoer van olie uit Rusland, wat destijds goed was voor een vijfde van de totale import. Echter, een tiende van de ruwe aardolie die België in 2023 wel heeft ingevoerd, stroomde door een pijpleiding waar Rusland ook aan verdient. Deze olie komt uit Kazachstan en vloeit via het Caspian Pipeline Consortium (CPC) door Rusland naar een terminal aan de Zwarte Zee. Van daaruit wordt de olie geëxporteerd naar onder andere de haven van Rotterdam, om vervolgens via een pijpleiding naar Antwerpen te worden getransporteerd.
Het is opvallend dat het CPC-leidingssysteem niet onderhevig is aan de sancties tegen Rusland, ondanks de lobby-inspanningen in zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten. Dit roept vragen op over de effectiviteit van de sancties en de invloed van geopolitieke overwegingen. Het feit dat het regime van president Vladimir Poetin al meer dan 1 miljard euro heeft verdiend aan de pijplijn, met een jaarlijkse toename van 665 miljoen euro, is zorgwekkend.
Deze onthulling werpt een nieuw licht op de complexiteit van internationale handel en de uitdagingen bij het handhaven van sancties. Het roept ook vragen op over de rol van België en andere landen bij het naleven van de EU-verboden. Het is duidelijk dat er meer aandacht moet worden besteed aan het controleren en reguleren van de handel om ervoor te zorgen dat dergelijke omzeiling van sancties niet kan plaatsvinden.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241123_92176616
.