De Belgische werknemers vieren maandag ‘Tax Liberation Day’, de dag van het jaar vanaf wanneer ze in theorie niet langer belastingen betalen en dus voor eigen rekening beginnen te werken. Dat blijkt uit een studie van de economische denktank Molinari in samenwerking met adviesbureau EY.
Bron: BELGA
België zit al vele jaren bij de landen met de zwaarst belaste werknemers. Van de 28 landen – de Europese lidstaten en het Verenigd Koninkrijk – die de studie onderzocht, staat België op de tweede plek. Alleen Frankrijk belast zijn werknemers gemiddeld meer. In Cyprus (21 april), het Verenigd Koninkrijk (1 mei) en Malta (2 mei) valt ‘Tax Liberation Day’ het vroegst.
Het ‘effectieve belastingtarief’ – inclusief btw – voor een Belgische werknemer bedraagt volgens de studie nu 53,5 procent, tegenover een gemiddelde van 44,3 procent in de Europese Unie. Er is nu 53,5 procent van dit jaar voorbij.
Beter dan 2013, maar weinig reden tot juichen
Een werkgever in België moet 2,15 euro uitgeven opdat een gemiddelde werknemer netto 1 euro zou overhouden. In 2013 was dat nog 2,52 euro bruto voor 1 euro netto. Destijds was de belastingdruk het hoogst in de vijftien jaar dat de studie loopt.
In vergelijking met 2013 zijn de Belgische werknemers 24 dagen eerder ‘bevrijd’ van belastingen en ontvangen ze 8.600 euro meer aan nettojaarloon, luidt het. Toch zijn er volgens James Rogers van Molinari, co-auteur van de studie, weinig redenen tot juichen. “Het is alsof je een Volkswagen krijgt terwijl je voor een Audi betaalt”, zegt hij. “Onze buren betalen minder belastingen en genieten van betere gezondheidszorg, onderwijs en welzijn.” Rogers haalt aan dat hoewel de lonen gestegen zijn en de overheid dus steeds meer belastingen int, de belastingdruk niet daalt.
Rogers heeft nog een waarschuwing voor een volgende federale regering. “Als deze geen stappen zet om de belastingdruk op de middenklasse te verlagen, dan zullen de Belgen nog langer moeten werken dan de Fransen voor ze er zelf iets aan overhouden.”