Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe kabinet. De voormalig PvdA-minister, die als verkenner en informateur meehielp dit kabinet tot stand te brengen, bevestigt op X een bericht met die strekking van De Telegraaf.
Het AD schrijft dat het afgelopen half jaar twee intimi van Wilders zijn ‘afgeserveerd’ omdat ze in opspraak kwamen door ‘integriteitskwesties’. Eerst PVV-senator Gom van Strien en dit pinksterweekeinde trok Plasterk zich terug.
“Leuk hoe het AD ons wil doen geloven dat het ‘afserveren’ een soort proces is waarin de MSM geen enkele rol spelen,” merkt emeritus hoogleraar Paul Cliteur op.
Bekijk het filmpje:
(Video verwijderd? Klik hier…)
We kunnen ook Wilders premier maken
Dit doet denken aan uitspraken die voormalig hoofdredacteur van het AD Hans Nijenhuis eerder deed in het programma ‘What the Hague?!’
Nijenhuis zei in het programma dat hij eens een e-mail heeft gestuurd naar Rutte nadat de premier met een groot interview in De Telegraaf stond.
‘Je staat in de verkeerde krant, in een krant van rancuneus Nederland’, schreef hij in de mail.
“De keer erna stond hij bij ons,” glunderde Nijenhuis.
Op de vraag of hij dan ook met bepaalde partijen onderhandelt om tot zo’n moment te komen, antwoordde hij dat hij eens in een opwelling gezegd heeft ‘dat we ook Wilders premier kunnen maken als je dat wilt’.
Zij kunnen iedere politicus breken
“Misschien moet je dit niet onthullen, maar dit is wel een beetje hoe het gaat,” onthulde de ex-hoofdredacteur.
Jan Roos reageerde: “Nijenhuis geeft hier toe politiek te bedrijven met zijn krant. Verder nog vragen over het mediakartel?”
Het AD is net als veel andere grote kranten eigendom van DPG Media, een Belgische mediagroep die in handen is van de steenrijke familie Van Thillo.
Eerder zei journalist Willy Van Damme al dat niemand durft in te gaan tegen die familie, omdat zij ‘oppermachtig zijn en iedere politicus kunnen breken’.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…