© Sven Dillen

De beruchte kotbazen Arnold en Manu Appeltans, vader en zoon uit Limburg, zijn dinsdag tot effectieve celstraffen en miljoenenboetes veroordeeld wegens huisjesmelkerij. “De verhuur was in strijd met menselijke waardigheid”, verklaarde de rechter dinsdag.

mtm, cds, hsb

Bron: BELGA

De familie Appeltans was al jaren berucht. In 2018 ving het parket het onderzoek naar de familie uit Hoeselt aan. Ze verhuurden jarenlang tal van koten – voornamelijk in Leuven – in zeer slechte staat. “Vochtschade, schimmel, water dat uit lichtarmaturen liep. Midden in de winter waren er panden zonder verwarming”, aldus het openbaar ministerie. Er waren panden waar ongedierte werd aangetroffen en panden waar uitwerpselen, bloed en afval op de trap lagen. “Mensonterende omstandigheden”, luidde het nog.

LEES OOK. Slachtoffer van familie Appeltans doet boekje open over mensonterende omstandigheden: “Het was er te degoutant om te eten”

Op 19 maart van dit jaar ging het proces tegen de familie Appeltans van start. Vader Arnold (72) en zoon Manu (42) stonden terecht voor huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en bendevorming. Ook Lizzy S., de echtgenote van Arnold, en een klusjesman moesten zich verantwoorden.

Dinsdag verklaarde de rechter zowel vader Arnold als zoon Manu schuldig aan huisjesmelkerij en inbreuken op de wooncode. Beiden werden veroordeeld tot 40 maanden celstraf en moeten elk een boete van 1,92 miljoen euro betalen. Ze werden allebei voor vijf jaar uit hun rechten ontzet en bij elk van de mannen werd een bedrag van bijna 700.000 euro verbeurd verklaard.

LEES OOK. Zaak rond huisjesmelkerij door beruchte kotbazen is “grootste ooit in ons land”: waarom gaat het dan om ‘slechts’ 24 woningen?

Lizzy S., die volgens de rechter niet als verhuurder kon worden beschouwd, maar er wel de vruchten van plukte, kreeg één jaar cel met drie jaar uitstel. Zij moet een boete van 768.000 euro betalen en ook bij haar werd voor bijna 700.000 euro verbeurd verklaard. Tot slot moet ook Arlimo, de nv van de familie, ook nog eens een boete van ruim 1,5 miljoen euro betalen en werden er zes panden verbeurd verklaard. “Ze leefden zelf in luxe terwijl ze hun huurders geen waardige woonvorm gunden”, verklaarde de rechter nog. De klusjesman werd vrijgesproken.

De advocaat van de beklaagden wilde niet meteen reageren op de veroordeling.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *