In vier Zuid-Amerikaanse landen en Cuba zijn sinds begin dit jaar al 7.700 gevallen van infecties met het oropouchevirus vastgesteld. Dat meldt de pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie PAHO. Die onderzoekt nu of zwangere vrouwen het virus kunnen doorgeven aan hun ongeboren kind, nu het aantal besmettingen toeneemt.
Bron: BELGA
Vandaag om 14:22
Het OROV-virus wordt doorgegeven door de Culex-mug. De ziekte werd voor het eerst ontdekt in Trinidad en Tobago in 1955 en sindsdien zijn er sporadische uitbraken vastgesteld in verschillende landen in Zuid-Amerika, waaronder Brazilië, Ecuador, Frans-Guyana, Panama en Peru.
De voorbije maanden zijn er opnieuw gevallen opgedoken in de regio. De meerderheid van de bevestigde infecties (6.976) zijn vastgesteld in Brazilië. Daarnaast duikt het virus ook op in Bolivia, Peru, Cuba en Colombia.
Symptomen van een oropouchebesmetting zijn koorts, hoofdpijn, gewrichtsstijfheid, pijn en in sommige gevallen gevoeligheid voor licht, misselijkheid en aanhoudend braken. De symptomen kunnen vijf tot zeven dagen aanhouden. Het kan weken duren voordat een patiënten volledig hersteld is, waarschuwt PAHO.
De gezondheidsorganisatie onderzoekt nu of een infectie gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen. Recent verloor een zwangere vrouw in de Braziliaanse deelstaat Pernambuco haar baby toen ze in de dertigste week van haar zwangerschap symptomen vertoonde van de infectie. In dezelfde staat was er een tweede verdacht geval waarbij de zwangerschap van een besmette vrouw leidde tot een miskraam.
Hoewel het nog niet zeker is dat een zwangere vrouw de ziekte kan overdragen op haar baby, vraagt de PAHO haar lidstaten “alert te zijn als soortgelijke gebeurtenissen op hun grondgebied optreden”.
Eerder deze week publiceerde de organisatie richtlijnen om landen te helpen bij de opsporing van het virus. Ze zegt ook nauw samen te werken met de landen waar gevallen zijn bevestigd om kennis en ervaring uit te wisselen.