Ook na vier weken bezetting zijn de activisten – die bestaan uit de pro-Palestijnse ‘Gent Students For Palestine’ en milieu-activisten van ‘End Fossil Gent’ – en studenten niet van plan te vertrekken. Dat maakten ze bekend na een nieuwe dag vol overleg. Sinds 6 mei hebben zij tenten opgezet in de inkomhal van het gebouw en hingen ze het vol met vlaggen en spandoeken. Op de drukste momenten waren er honderden demonstranten aanwezig, want geregeld kregen ze steun van medewerkers en professoren.

“We hebben gezamenlijk besloten om de bezetting verder te zetten en achter onze eisen te blijven staan”, klinkt het bij de pro-Palestijnse actievoerders. “Dit weerspiegelt wat we vanaf het begin van deze bezetting voorop stelden: in onze strijd voor solidariteit met een vrij Palestina kan er niet onderhandeld worden over onze eis voor een volledige academische boycot, noch kunnen we in onze strijd voor klimaatrechtvaardigheid onderhandelen over onze eis voor concrete actie op het vlak van duurzaamheid. We blijven openstaan voor dialoog met onze universiteit over hoe er aan deze eisen voldaan kan worden.”

Samenwerkingen stopgezet

Nochtans maakte de UGent vorige week bekend dat het alle samenwerkingen met Israëlische instellingen stopzet. “Hoewel de banden met negen instellingen zijn verbroken, blijven er nog zes over. Bovendien is er geen engagement om toekomstige samenwerkingen met andere Israëlische instellingen te blokkeren”, aldus nog de actievoerders.

Ook samenwerkingen met enkele niet-academische Israëlische organisaties moeten worden doorgeknipt en er moet een concreet stappenplan komen op het vlak van duurzaamheid, vinden ze. De activisten tonen geen interesse in een compromis: “Bestaat er zo iets als een ‘compromis’ als het gaat over genocide en het klimaat?”, klinkt het.“We willen niet onderhandelen over de eisen”, maar “wel over de manier van implementatie”.

Ook de bemiddeling door Khalid Benhaddou haalde dus niets uit. “Hoewel er onzekerheden en twijfels zijn omtrent het bemiddelingsproces, erkennen en waarderen wij de tijd en moeite die Khalid in het proces heeft gestoken”, aldus de actievoerders. “Na een week van constructieve dialoog zijn we echter tot het besluit gekomen dat het bemiddelingsgesprek, in zijn huidige vorm, in een impasse is beland. Naar ons gevoel evolueerde het bemiddelingsproces langzamerhand in eenrichtingsverkeer.”

“Tijdens de bemiddeling werd ons slechts één kader gepresenteerd waarbinnen we verder konden gaan”, vinden ze. “En dat kader eiste van ons om concessies te doen op beide eisen. Daarom hebben we vandaag besloten andere manieren te vinden om in dialoog te treden met de universiteit.”

Voor toekomstig overleg, dat niet langer met Benhaddou kan, zoeken de actievoerders “een nieuwe facilitator om verdere gesprekken met de universiteit te ondersteunen”, klinkt het. “Die persoon kan worden voorgesteld door elke betrokken partij.”

Ontruiming

“Ik betreur de beslissing van de actievoerders om de bezetting van het UFO aan te houden”, reageert rector Rik Van de Walle. “Dit zal tot een onnodige aanzwengeling van polarisatie leiden, die niemand dient. Dat is bijzonder jammer, niet in het minst omdat we met velen erg bekommerd zijn om wat er in Gaza gebeurt. Oplossingen zullen slechts in zicht komen wanneer voldoende mensen in staat én bereid zijn om tegenstellingen te overstijgen. Ik meen dat het aanhouden van de bezetting daar niet toe bijdraagt.”

Van de Walle startte twee weken geleden al een procedure op voor een ontruiming van het gebouw. Dat gebeurde na een incident met bezetters die het rectoraat binnendrongen. De uitzettingsprocedure werd op pauze gezet tijdens de bemiddelingspoging, en vorige week dinsdag kwam Van de Walle zelf met een voorstel naar het UFO. Of de procedure nu opnieuw in gang gezet wordt, is nog niet duidelijk.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *