Uit een recente bevraging in 2024 door de KU Leuven, Thomas More en VUB blijkt dat maar liefst 37 procent van de Vlaamse volwassenen zich eenzaam voelt. Bij jongvolwassenen is dit percentage zelfs nog hoger, namelijk 57 procent. Deze cijfers tonen aan dat eenzaamheid een groot probleem is in onze samenleving.

Opvallend is dat eenzaamheid het meest voorkomt bij jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar oud. Bijna zestig procent van deze groep voelt zich soms tot vaak eenzaam. In vergelijking voelt slechts 35 procent van de 75-plussers zich eenzaam. Het is echter positief om te zien dat de 55- tot 74-jarigen het minst eenzaam zijn.

Hoewel de meeste eenzaamheidsgevoelens van korte duur zijn, blijft het bij twaalf procent van de bevraagden redelijk lang aanhouden, enkele maanden of zelfs langer. Dit is zorgwekkend, aangezien eenzaamheid een negatieve impact kan hebben op het welzijn van mensen.

Gelukkig zijn er manieren om eenzaamheid tegen te gaan. Uit het onderzoek blijkt dat alledaagse contacten van groot belang zijn. Mensen die een goed contact hebben met buren, kennissen of winkelpersoneel voelen zich minder vaak eenzaam. Zo voelt bijna zeventig procent van de groep die zijn buren wekelijks begroet zich nooit eenzaam.

Daarentegen rapporteert 53 procent van de respondenten die slechte contacten met buren hebben zich eenzaam te voelen. Dit benadrukt het belang van verbondenheid en sociale cohesie in buurten. Het is dan ook essentieel om buurten te creëren waar mensen zich met elkaar verbonden voelen.

Hoewel eenzaamheid een maatschappelijk probleem is, moeten we ook benadrukken dat het normaal is om je af en toe eenzaam te voelen. Maar wanneer deze gevoelens langdurig en intens zijn, is het belangrijk om hulp te zoeken. Professor Tine Van Regenmortel van het HIVA-instituut van de KU Leuven benadrukt dat 80 procent van de bevraagden aangeeft dat eenzaamheidsgevoelens na enkele dagen overgaan.

Naast alledaagse contacten zijn ook hechte familie en vrienden van groot belang. Het is zorgwekkend dat drie procent van de bevraagden aangeeft niemand te hebben om intieme of persoonlijke zaken mee te bespreken. Dit benadrukt het belang van sterke sociale relaties.

Kortom, de bevraging toont aan dat eenzaamheid een wijdverspreid probleem is in Vlaanderen. Het is belangrijk om dit probleem serieus te nemen en te streven naar meer verbondenheid en sociale cohesie in onze samenleving.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241217_92714726

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *