© BELGA

Terwijl aardappeltelers in Vlaams-Brabant en de Kempen vorige week nog klaagden over de vele regen en de negatieve gevolgen voor de oogst, zijn ze in de Westhoek al volop aan het sproeien. “Ja, het is noodzakelijk. Zeker en vast”, zeggen landbouwers.

Na het kletsnatte voorjaar is het eindelijk zomerweer. Maar de schade die de vele regen heeft aangericht in de akkerbouw, is niet meer goed te maken. Aardappelen, groenten, graan, maïs, alles heeft achterstand opgelopen.

En toch. Aandachtige fietsers aan de kust zullen het al gemerkt hebben. In de Westhoek wordt er sinds dit weekend al op veel plaatsen weer volop water gesproeid over de akkers. Heeft het dan toch nog niet genoeg geregend dat de jonge plantjes dorst hebben, vraag je je dan af?

LEES OOK. Boeren Gert en Leen moeten elk moment zonder regen gebruiken om te werken: “Dit heb ik in mijn hele carrière nog nooit meegemaakt”

Zeker wel. Delen van de Westhoek hebben zelfs te kampen gehad met wateroverlast en op veel plaatsen is er nog erg drassig. “Maar net door de vele regen van de afgelopen weken en maanden hebben de jonge plantjes nog geen dieptewortels en kunnen ze dus ook onvoldoende water uit de ondergrond halen”, zegt landbouwer en lid van het Algemeen Boerensyndicaat Danny Metsu uit Vlamertinge, die onder meer bloemkolen en broccoli kweekt. “Bij de minste wind of zon, zoals nu, vallen ze direct slap. Daarom moeten ze absoluut besproeid worden, zodat de ondiepe wortels toch voldoende water kunnen opnemen.”

LEES OOK. Aardappelprijs op recordhoogte: pakje friet dreigt duurder te worden

Ook collega’s uit Poperinge en Wulpen hebben al sproeiers op hun velden staan. “Want de bovenste grondlaag is droog en de jonge plantjes die al achterstand hebben, moeten water hebben om te groeien”, klinkt het.

Maïs en aardappelen hebben volgens de Boerenbond al enkele weken vertraging opgelopen. Maar ook andere groenten staan minder ver dan ze normaal moeten staan. De warmte nu en extra water komen zeker van pas.

En aan sproeiwater is er voorlopig geen gebrek. De waterlopen staan goed vol en ook het grondwater staat op de meeste plaatsen uitzonderlijk hoog.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *