Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.
De brief is maar een eerste stap. Artsen die over een jaar nog altijd te vaak naar hun voorschriftenboekje grijpen, zullen zich daarvoor moeten verantwoorden. Wie geen goede uitleg heeft, riskeert een officiële sanctie. Dat kan gaan van een waarschuwing tot de terugbetaling van de onterecht voorgeschreven antibiotica. Als er sprake is van opzet, dreigt een boete.
Het Riziv wil huisartsen confronteren met hun voorschrijfgedrag, en heeft daarvoor drie indicatoren opgesteld. Het gaat na of artsen niet te veel antibiotica voorschrijven, hoe vaak het om klassieke antibiotica gaat en hoe vaak ze naar antibiotica grijpen die niet worden aangeraden.
Infecties
In 2019 bleek dat Belgische huisartsen gemiddeld per tien mensen zeven keer antibiotica voorschrijven. Tegen 2025 moet dat cijfer met 43 procent dalen. Dat is broodnodig, want de gevolgen van antibioticagebruik zijn niet min: ieder jaar sterven er in Europa meer dan 35.000 mensen aan een infectie met een bacterie die bestand is tegen antibiotica. Daarmee heeft antibioticaresistentie in Europa ongeveer even grote gevolgen voor de gezondheid als griep, tuberculose en hiv/aids samen.
Disclaimer: Belga signaleert elke dag berichten met belangrijk of opvallend nieuws uit andere media. Deze berichten krijgen het trefwoord PRESS mee. Belga kan evenwel nooit verantwoordelijk gesteld worden voor deze berichtgeving gebracht door andere media. Gelieve steeds de juiste bron te vermelden bij deze door Belga verspreide informatie.