In een briljante zet, roepen energiebedrijven zonnepanelenbezitters op om eindelijk eens slim te zijn en hun eigen opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken. Want natuurlijk, waarom zouden ze daar zelf ooit op gekomen zijn?
Nu krijgen zonnepanelenbezitters nog evenveel betaald voor geleverde stroom als dat ze betalen voor elektriciteit die ze afnemen, dankzij de salderingsregeling. Maar geen zorgen, deze regeling verdwijnt in 2027. Dus het wordt een stuk voordeliger om je eigen stroom direct te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net. Wat een verademing!
Energiebedrijven willen nu het gedrag van hun klanten veranderen. Want wie had ooit kunnen bedenken dat mensen hun elektriciteitsverbruik zouden afstemmen op de momenten dat hun zonnepanelen niets produceren, zoals in de avond? Na de afschaffing van de salderingsregeling gaat dit echter flink in de portemonnee voelen. Tijd om de wasmachine en vaatwasser te laten draaien zodra de zon schijnt! Daar kun je dan een timer voor kopen bij je elektriciteitsbedrijf; daar zijn ze heel goed in. Handig zeg!
En alsof dat niet genoeg is, wordt er aangeraden om elektrische auto’s thuis op te laden wanneer de zonnepanelen op volle toeren draaien. Houdt wel in dat je niet met de auto naar het werk kan, maar dat is bijzaak. Elektrische boilers kunnen overtollige stroom gebruiken om water te verwarmen voor later gebruik. Nog beter, met een flinke investering in een thuisbatterij (te bestellen bij je favoriete elektriciteitsbedrijf) kun je zelfs stroom opslaan. Klinkt als een koopje! Dat die batterijen een inhoud van nul hebben, tja, dat zien we even door de vingers. Het klínkt immers zo leuk!
Eneco komt met een proef waarbij bezitters van thuisbatterijen zelfs kunnen helpen bij het balanceren van het elektriciteitsnet. Natuurlijk, het energiebedrijf stuurt die batterij dan voor jou aan. Omdat ze zo lief zijn. Nou ja, dat niet helemaal: tegen een kleine vergoeding. Wat een win-win situatie! Voor de elektriciteitsbedrijven dan.
Vattenfall promoot het gebruik van elektrische boilers op zonnestroom. Innovatiemanager Wouter Wolfswinkel is enthousiast: “Een gemiddelde woning met tien panelen kan ongeveer de helft van de opgewekte stroom gebruiken voor warm water. Zo hoef je geen gas meer te gebruiken voor je douche!” Klinkt als een droom die uitkomt. Zeker voor mensen die gemiddeld 2 uur per dag douchen.