Themabeeld© Shutterstock

Een Britse arts was al onderweg naar huis toen hij zich realiseerde dat hij een grote fout gemaakt had tijdens een herniaoperatie. Hij was namelijk twee items in de buikholte van zijn patiënt vergeten.

Vandaag om 03:00

De 63-jarige Tom Hadrys, een gepensioneerde ingenieur, ging in 2016 onder het mes in het Royal Sussex County Hospital. De man had een hernia en moest een operatie aan de buik ondergaan. Maar toen hij wakker werd fluisterde de dokter in zijn oor: “Het spijt me vreselijk. We hebben een fout gemaakt en ik moet je terugbrengen naar de operatiekamer.” De arts in kwestie was na de operatie naar huis gereden, maar was in de auto tot de conclusie gekomen dat hij iets vergeten was.

In zijn hoofd doorliep hij de stappen van de operatie opnieuw en realiseerde zich toen dat hij twee items in de buikholte van zijn patiënt had laten zitten, die daar helemaal niet moesten zitten. “Hij keerde zijn auto en reed terug naar het ziekenhuis”, zegt Hadrys. De chirurg had namelijk een deel van de man zijn darm weggesneden, maar had dat deeltje in de buikholte laten zitten. Ook was hij een zakje waarmee artsen een staal nemen vergeten.

De arts in kwestie moest daarom de buik van Hadrys opnieuw openen en een tweede operatie uitvoeren om zowel het zakje, als het stukje darm te verwijderen.

Het ziekenhuis classificeerde het incident als een “nooit voorgekomen gebeurtenis” – iets wat niet had mogen gebeuren – en voerde een onderzoek naar het ernstige incident. Het ziekenhuis gaf toe dat door de fout van de arts het herstel van Hadrys langer duurde. In 2020 kreeg hij daarom excuses aangeboden en kreeg hij een schikking van 15.000 pond.

Hadrys vertelt zijn verhaal nu aan de BBC in het kader van een groter onderzoek naar medische fouten. De politie van Sussex zou minstens 105 gevallen van vermeende medische nalatigheid door twee chirurgische teams van de University Hospitals Sussex NHS Foundation Trust onderzoeken. (Lees verder onder de foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen individuen

De arts zelf is nog steeds aan het werk in het ziekenhuis en wordt door Hadrys niet bij naam genoemd omwille van juridische redenen. Doorheen de jaren zouden verschillende collega’s wel meldingen gemaakt hebben over de chirurg en zijn competenties. Maar professor Katie Urch, Chief Medical Officer van het ziekenhuis, reageert: “Ons chirurgisch personeel zet zich in om onze patiënten de beste en veiligste zorg te bieden, vaak in uitdagende situaties. Chirurgen werken niet als individuen, ze werken samen in teams. Deze teams zijn zeer bekwaam en voeren complexe operaties uit die nooit zonder risico zijn. Hun resultaten worden voortdurend en nauwlettend in de gaten gehouden – zowel intern als extern – en wanneer onze zorg niet aan onze hoge normen voldoet, ondernemen we onmiddellijk actie om te leren en te verbeteren.”

Zo’n acht jaar na zijn eigen herniaoperatie vertelt Hadrys aan de BBC dat hij nog steeds blijvende negatieve gevolgen ondervindt. “Er bestaat geen enkele twijfel over dat ik lijd”, zegt hij. “Het heeft me beïnvloed. Ik heb nu een zwakke buik, ik kan niet echt iets zwaars tillen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....