Pike, een 61-jarige huisarts uit Bristol, vertrok op donderdag 16 februari 2023, de laatste dag van zijn vakantie, om half acht ’s ochtends met goede moed uit zijn bed and breakfast op het eiland Skye, in de Schotse Highlands. Op het programma: een 24 kilometer wandeltocht naar het meer Loch Coriusk en terug. Acht uur, in normale omstandigheden.

De eerste tien kilometer bleken een fluitje van een cent voor de ervaren wandelaar. Maar de laatste twee kilometer naar het meer waren een stuk moeilijker: niet het vlakke terrein dat hij verwachtte, maar een gladde heuvelrug. “Er was geen wandelpad”, vertelt Pike. “Dat beviel me helemaal niet. Het was heel moeilijk om overeind te blijven.” Dat bleek: de man kwam even later ten val, en brak daarbij zijn heup.

Marteltocht

“Het deed bijzonder veel pijn”, klinkt het. “Rechtstaan lukte niet.” Pike bevond zich ver van beschaving, en zijn telefoon had geen bereik. Dus probeerde hij hoger gelegen terrein te bereiken. Gedurende een drie uur durende marteltocht kroop hij op armen en benen 2,9 kilometer de berg op, in de hoop daar de hulpdiensten te kunnen bellen.

Maar tot overmaat van ramp bleek hij ook daar geen gsm-signaal te krijgen. “Ik dacht: ik moet terug naar het wandelpad, misschien vindt iemand me dan”, aldus Pike. Dus liet hij zichzelf weer de berg afglijden. “Maar de enige levende wezens die ik tegenkwam, waren geiten.”

De man zou de nacht dus moeten doorbrengen in de openlucht, terwijl de temperatuur in de Schotse Highlands zakte tot net boven het vriespunt. “Ik was al langer aan het panikeren”, zegt Pike. “Uiteraard wist ik dat ik kon sterven. Ik begon te bidden, en voelde een aanwezigheid heel dicht bij me.”

(Lees verder onder de foto.)

John Pike© Facebook John Pike

Pas de volgende ochtend alarmeerde de eigenaar van de B&B de hulpdiensten. Op basis van de Find My iPhone-app wist de politie waar de smartphone van Pike laatst bereik had, maar het zoekgebied bleef bijzonder groot. Een reddingshelikopter was zelfs twee keer overgevlogen, maar had de man – volledig in het zwart gekleed – niet opgemerkt. “Dat was een laagtepunt”, klinkt het. “Ik dacht: ‘Ik ben 61 geworden, ik heb goed geleefd. Als ik nu ga, heb ik toch veel bereikt.’ Maar de gedachte aan mijn dochter hield me overeind.”

Het was een bericht op Facebook dat de redding van de man zou blijken: een neef van Pike wist te melden dat de man daar had geschreven dat hij naar Loch Coriusk zou wandelen. Waardoor de hulpdiensten plots veel beter wisten waar ze moesten zoeken.

“Geluk dat ik nog leef”

Op zaterdag 18 februari, twee dagen nadat hij vertrokken was voor zijn wandeling, werd John Pike gevonden. “We dachten niet hij nog in leven zou zijn”, vertelt hulpverlener Ian Stewart. “Dat we hem nog zagen ademen terwijl we een levenloos lichaam verwachtten te vinden, was nogal opwindend. Ik was opgetogen.” Pike werd met een helikopter naar het ziekenhuis overgebracht, en kan zijn verhaal nog navertellen.

Het verhaal van Pike staat in schril contrast met dat van bijvoorbeeld BBC-presentator Michael Mosley, die onlangs om het leven kwam na een val tijdens een wandeling op het Griekse eiland Symi. “Dat deed me nog maar eens beseffen hoeveel geluk ik heb dat ik nog leef. En bewijst nogmaals hoe belangrijk het is dat je iemand laat weten waar je gaat zijn, wanneer je terug verwacht wordt, en wat mensen moeten doen als je geen teken van leven geeft.”

© John Pike / Skye Mountain Rescue

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....