De prijs voor cacao, het belangrijkste ingrediënt van chocolade, is maandag op de future-markt in New York gestegen tot een nieuw record. Traders verwachten opnieuw minder bevoorrading, al voor het derde jaar op rij.
De prijs voor cacao steeg met 4,8 procent tot 11.839 dollar per ton. Op een jaar tijd gaat het om bijna een verdrievoudiging. Heel wat producenten zoals Barry Callebaut maakten hun chocoladeproducten dan ook duurder.
Begin dit jaar steeg de prijs als gevolg van een slechte oogst in West-Afrika, de belangrijkste regio voor cacao. Nadien koelde de prijs wat af, maar intussen zijn de weersomstandigheden weer verslechterd, waardoor de kans op een slechte tussenoogst toeneemt. Eerst was er sprake van hevige regenval, en nu van een heviger seizoensgebonden wind (zogenaamde Harmattan-wind). Daarnaast slinken ook de voorraden aan cacaobonen, door de lagere oogsten uit het verleden.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241216_95545342
.