Het is nog steeds een raadsel hoe het drama heeft kunnen gebeuren. Er wordt gedacht aan een technisch probleem of een menselijke fout, maar het onderzoek loopt nog. De bemanning had in ieder geval de juiste vergunningen en genoeg ervaring. Ze maakten dagelijks duiken met toeristen naar de bodem van de Rode Zee.
Toch is het onzeker of we ooit de exacte oorzaak zullen weten. Bij eerdere rampen was de Egyptische overheid altijd terughoudend met informatie om de toeristische sector te beschermen.
“Een unieke ervaring. Maar ik zou het niet snel opnieuw doen. Na de trip was ik toch blij dat ik er weer uit was”, getuigt Michel Appel (54) uit Dilsen-Stokkem. Hij was afgelopen zondag nog aan boord van de duikboot. Samen met zijn vrouw gaat hij al negen jaar op vakantie in hotel Sindbad Club in Hurghada, een populaire bestemming voor Vlamingen en Nederlanders. Hij kreeg een gratis ticket voor de onderwatersafari, maar zijn vrouw wilde niet mee.
De duikboot daalde af tot een diepte van ongeveer 25 meter en gleed dan langzaam langs een koraalrif over een afstand van 500 meter. “Je wordt eerst met een klein bootje naar een platform op zee gebracht, waar de duikboten aangemeerd liggen. Daar stap je over in de onderzeeër. Door de grote ramen kijk je naar het rif en de vissen. In een soort cockpit voorin zit de kapitein die de boot bestuurt”, aldus Michel.
Het ging mis tijdens het instappen vanaf het platform. Elena Boldareva en haar man konden zich gelukkig redden, maar haar dochter en moeder raakten zwaargewond. “Toen mijn familie en ik aan boord wilden gaan, begon de duikboot plotseling te zinken, ook al stonden de luiken open”, vertelt ze. De man die verantwoordelijk was voor het instappen begon luidkeels te roepen en duwde hen terug naar de pontons. De paniek was enorm. Sommige mensen konden al zwemmend de duikboot verlaten, anderen zonken helaas mee naar de bodem van de Rode Zee. Het water stroomde door de openstaande luiken naar binnen.
Ravil Valiullin (40) en zijn vrouw Kristina (39), beiden met de Russische nationaliteit, zaten met hun kinderen van 10 en 15 jaar in de onderzeeër. Eerst werden beide ouders dood verklaard, maar later werd dat weer ontkend. Kristina heeft intussen het ziekenhuis bezocht, waar haar twee gewonde kinderen verblijven. Haar man zou wel overleden zijn.
De excursie werd georganiseerd door de Russische touroperator Biblio Globus. Alle deelnemers, voornamelijk Russen maar ook Indiase, Noorse en Zweedse toeristen, hadden hun reis via hen geboekt.
De Egyptische autoriteiten hebben foto’s verspreid van de gewonden die in ziekenhuizen worden verzorgd. Onder de zes dodelijke slachtoffers bevinden zich ook twee kinderen.
Of de kapitein van de duikboot de ramp heeft overleefd, is nog niet duidelijk. Volgens de politiechef zijn er geen vermisten meer.
De onderwatersafari’s in Hurghada zijn voorlopig stopgezet en de website van Sindbad is offline gehaald.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250327_97215096
.
