Honderdduizenden toeristen bezoeken jaarlijks de 314 meter hoge waterval van Yuntai, in de Chinese provincie Henan. Maar nu gaat een video viraal waarop te zien is dat de Chinezen valsspelen. Het water stroomt niet uit een rivier bergafwaarts, maar uit twee in de bergen verstopte rioolbuizen.
Een beroemde waterval in China heeft nog meer aandacht getrokken dan normaal nadat uit een video bleek dat de majestueuze watervallen kunstmatig worden gevoed door een waterleiding.
De Yuntai-waterval ligt in het Yuntai Mountain Park, een belangrijke toeristische attractie in de noord-centrale Chinese provincie Henan. Het park heeft een AAAAA-rating, de hoogste die door het ministerie van Cultuur en Toerisme van het land aan een toeristische attractie wordt toegekend. Het is dan ook een toeristische trekpleister die veel geld opbrengt.
Maar de bron van het water, door de eigen website van het park beschreven als “een Melkweg die naar beneden stroomt”, is door experts onder de loep genomen nadat toeristen die de waterval bezochten en beelden maakten, hun twijfels hadden geuit over het feit dat alles wel zo natuurlijk verloopt als men laat uitschijnen. Een video die deze week op Chinese sociale media is geplaatst, levert nu het bewijs dat toeristen bedot worden.
De waterval blijft natuurlijk even mooi en de beelden die toeristen maken blijven even schilderachtig. Alleen is de bron van de waterval niet zo natuurlijk als wordt beweerd. De enorme massa helder water die aan hoge snelheid naar beneden stroomt, komt immers recht uit twee grote zwarte buizen die verstopt zitten in de rotsblokken.
Niet eerste keer
Het management van Yuntai Mountain Park reageerde intussen. Het zegt dat de klimaatveranderingen hen verplicht om in het droogteseizoen “de watervallen van extra toevoer te voorzien”. Op de vraag waarom ze dat nooit gezegd hebben, was het antwoord dat de vraag hen nooit eerder werd gesteld.
“Als we de natuur niet wat helpen, kunnen we niet meer garanderen dat het publiek waar voor zijn geld krijgt. Door deze kleine ingreep, zullen toeristen niet ontgoocheld zijn al ze de verre verplaatsing maken om de waterval te zien en te fotograferen.”
Yuntai is niet de eerste waterval in China die wat extra hulp nodig heeft. De Huangguoshu-waterval , gelegen in de zuidwestelijke Chinese provincie Guizhou, had ook te lijden onder het droge seizoen. In 2004 werd er een dam gebouwd om ervoor te zorgen dat het water er blijft stromen.