Het ‘Winterplan’ is terug van weggeweest, met de bekende kleurcodes die ons tijdens de coronapandemie vergezelden. Maar deze keer is het niet alleen corona waar we ons zorgen over moeten maken. Griep, RSV en pneumokokken staan ook op het lijstje van luchtweginfecties die onder controle gehouden moeten worden. Gelukkig hebben we nu de nieuwe tool ‘Respi-Radar’ die ons helpt het waarschuwingsniveau te bepalen. Met gegevens uit ziekenhuizen, bij huisartsen en zelfs op basis van stalen van afvalwater, kunnen we snel inspelen op de verspreiding van deze infecties. We willen immers voorbereid zijn, voor het geval er een nieuwe pandemie uitbreekt.
Het waarschuwingsniveau wordt aangegeven door vier kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. Groen betekent dat er een lage circulatie van pathogenen is, terwijl rood wijst op een hoog risico en een verwachte overbelasting van het zorgsysteem. Bij elk niveau horen specifieke aanbevelingen.
Bij code groen en geel gelden de volgende maatregelen: blijf thuis als je ziek bent, draag een mondmasker als je kwetsbaar bent, was regelmatig je handen, nies in je elleboog en ventileer regelmatig. Bij code oranje wordt iedereen gevraagd een mondmasker te dragen op drukke plaatsen, zelfs als je niet ziek bent. Bij code rood komt daar nog social distancing bij en wordt gevraagd om bijeenkomsten op drukke plaatsen te vermijden. En dan hebben we nog code ‘onbekend of X’, die gebruikt wordt bij een onverwachte epidemiologische situatie of opkomst van een onbekend en onvoorspelbaar virus.
Maar wat zijn nu de effectiefste maatregelen? Volgens intensivist Gerlant Van Berlaer zijn ventilatie, verluchten en vaccineren de belangrijkste. Mondmaskers zijn ook nuttig, maar het verluchten van binnenruimtes blijkt cruciaal te zijn. Deze aanbevelingen gelden voor de algemene bevolking, maar er zijn ook specifieke richtlijnen voor risicogroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Op dit moment zitten we in code groen, wat volgens Van Berlaer het ideale moment is om je te laten vaccineren. Helaas is de vaccinatiegraad momenteel lager dan in voorgaande jaren. Van Berlaer benadrukt dat vooral de kwetsbare doelgroepen zich moeten laten vaccineren, om ervoor te zorgen dat de bescherming niet verdwijnt.
Infectioloog Siel Daelemans, gespecialiseerd in RSV, herinnert ons eraan dat de crisis en het tekort aan ziekenhuisbedden tijdens de coronapandemie niet nieuw waren. Al jaren moesten ze tijdens de piekperiode op zoek naar kinderbedden op intensieve zorgen voor RSV-patiënten. RSV veroorzaakt bij volwassenen slechts een snotneus, maar bij zeer kleine kinderen kan het erg gevaarlijk zijn. Daarom is het zo belangrijk om de basismaatregelen van handen wassen en verluchten te respecteren. Gelukkig zijn ze sinds oktober begonnen met het vaccineren van de allerkleinsten, maar het is nog te vroeg om de resultaten daarvan te zien.
Het doel van dit winterplan is om zoveel mogelijk preventieve maatregelen te nemen, zodat we te allen tijde lockdowns kunnen vermijden. We hebben gezien welke impact lockdowns vooral op kinderen en jongeren hebben gehad, en dat willen we zoveel mogelijk voorkomen. Daarom wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden en kunnen we snel schakelen naar code geel, oranje of rood als de pieken van verschillende luchtweginfecties samenvallen. Laten we hopen dat we deze winter de hoogste code kunnen vermijden en dat
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241206_94753588
.