De de-industrialisatie van Duitsland zet door. Twee van de grootste Duitse industriële concerns, Volkswagen en BASF, hebben dramatische maatregelen aangekondigd. Economen van het Kiel Instituut verwachten dat het Duitse bruto nationaal product (BNP) dit jaar zal dalen. De CEO van Deutsche Bank heeft de oplossing voor de problemen: hij vindt dat Duitsers “harder moeten werken”.

Critici waarschuwen al jaren dat Duitsland, de motor voor de Europese economie, economische zelfmoord aan het plegen is. De ‘energietransitie’, die Duitsland opzadelt met dure en onbetrouwbare ‘duurzame’ energie, sloopt de industrie geleidelijk door de energieprijzen op te drijven en door de traditionele auto-industrie te ondermijnen. Het verbreken van de economische banden met Rusland, dat de Duitse industrie van goedkoop gas voorzag, en het opblazen van de Nord Stream pijpleiding door Duitslands Amerikaanse vrienden, is de druppel die deze emmer doet overlopen. Tel daarbij op de steeds verder uitdijende regulering en bureaucratisering, de kosten van massa-immigratie, en de door de Europese Centrale Bank veroorzaakte permanente inflatie, en het is duidelijk waarom het Duitse bedrijfsleven het niet meer trekt.

Het Kiel Instituut verwacht dat het BNP dit jaar met 0,1 procent zal dalen, een dramatisch cijfer, maar wie dieper in de cijfers duikt, ziet dat de werkelijke situatie nog dramatischer is. In het BNP zit namelijk een stijging van “publieke en quasi-publieke diensten”, met andere woorden, van de overheidsactiviteiten. De particuliere sector doet het veel slechter. De industriële activiteiten krimpen met 2,7 procent, de bouw met 4,3 procent en de kapitaalinvesteringen in machines en apparatuur kelderen met 7,2 procent.

Volkswagen, boegbeeld van de onmisbare Duitse automobielsector en Duitslands grootste particuliere werkgever met 300.000 werknemers, heeft aangegeven twee fabrieken te gaan sluiten. Het is voor het eerst in 87 jaar dat Volkswagen fabrieken in Duitsland dicht gooit. Het concern heeft in vijf jaar tijd een derde van zijn marktwaarde verloren. Een van de oorzaken is de door de EU afgedwongen overgang naar elektrische auto’s. Europese autofabrikanten zijn niet in staat te concurreren met hun Chinese rivalen.

Een andere cruciale speler in de economie, BASF, het (tot voor kort) grootste chemieconcern ter wereld, maakte onlangs de zoveelste ‘herstructurering’ bekend. Het bedrijf is al een paar jaar aan het snijden in Duitsland. Het Duitse concern gaat wel 10 miljard dollar investeren in nieuwe productiefaciliteiten in China, meldt de Financial Times.

BASF had jarenlang een gezonde dochteronderneming, Wintershall, die zich bezighield met olie- en gaswinning, en jarenlang nauwe relaties onderhield met Rusland, maar dat bedrijf is eind vorig jaar afgestoten. Het doet denken aan Siemens, dat een aantal jaren geleden zijn kerngezonde kernenergietak afstootte, omdat de regering-Merkel vond dat Duitsland uit de kernenergie moest stappen. De Duitse kerncentrales zijn nu gesloten en Duitsland heeft geen expertise meer op dit gebied.

Duitse economen blijven ondertussen de werkelijke problemen ontkennen. Volgens Moritz ­Schularick, president van het Kiel Instituut, is de economische neergang te wijten aan “bezuinigingen op de overheidsuitgaven” en het feit dat “de verlaging van de rente door de ECB te laat komt voor Duitsland”. Schularick geeft daarnaast de schuld aan “het asieldebat”, waardoor “de dialoog over de noodzaak om geschoolde werknemers uit het buitenland te halen wordt vergiftigd”. Volgens Schularick is het succes van de Duitse ­industrie blijkbaar gebouwd op hoge overheidsuitgaven, kunstmatig lage rente en de import van geschoolde werknemers uit het buitenland – ­allemaal factoren die de Duitsers traditioneel juist zoveel mogelijk wisten te vermijden.

Christian Sewing, de CEO van Deutsche Bank, maakt het nog bonter. Hij zei op een conferentie in Frankfurt dat de Duitsers harder moeten gaan werken. “Laten we weer net zo hard gaan werken als het EU-gemiddelde”, maande Sewing zijn landgenoten. Duitsers werken gemiddeld 34 uur per week, het EU-gemiddelde ligt op 36 uur. Dat verklaart volgens Sewing dat het zo slecht gaat met de Duitse economie.

“Investeerders vertellen ons al meer dan een jaar dat ze twijfels hebben over de economische capaciteiten van Duitsland en Europa, en zelfs over de bereidheid om economische prestaties te leveren. We moeten onze landgenoten duidelijk maken dat we meer moeten doen”, aldus de CEO van de bank die bekend staat als de meest corrupte bank in Europa en Amerika. Deutsche Bank is de laatste jaren tientallen malen veroordeeld vanwege financiële malversaties en witwaspraktijken, en werd na de financiële crisis van 2008 door de Duitse regering met tientallen miljarden aan belastinggeld gered. De bank is in de VS onder meer beboet omdat hij jarenlang zaken bleef doen met veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein, die 40 rekeningen had lopen bij Deutsche Bank.

Een lichtpuntje is wel te melden over de Duitse economie. Rheinmetall, de nummer één wapen- en munitiefabrikant van Duitsland, is fors aan het uitbreiden. Het bedrijf maakte over het eerste halfjaar “recordcijfers” bekend. “We hebben een dergelijke groei nog niet eerder gezien”, stelde CEO Armin Papperger verheugd. In juni haalde Rheinmetall nog een order van 8,5 miljard euro binnen voor de productie van artilleriegranaten. Eind vorig jaar had Rheimetall voor 38 miljard euro aan bestellingen in de orderportefeuille.


Source: http://deanderekrant.nl/nieuws/duitse-industrie-trekt-het-niet-meer-op-de-wapenindustrie-na-2024-09-30

.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....