Sommige bedrijven in Nederland hebben het behoorlijk moeilijk. Het zijn vooral de bedrijven die weigerden om met hun tijd mee te gaan, die nu omvallen. Denk bijvoorbeeld aan BCC, die de last had van concurrerende webwinkels. Maar ook andere bedrijven die tijdens de coronapandemie al failliet hadden moeten gaan, zijn nu eindelijk omgevallen. Ook andere sectoren zullen merken dat ze het zwaarder krijgen. De oorzaak hiervan is deels ook gelegen in een bemoeizuchtige overheid.
Van failliete bedrijven tot meer regels
De verwachting van de Rabobank is dat er de komende jaren veel meer bedrijven failliet zullen gaan. Het kan zelfs net zo erg worden als tijdens de kredietcrisis van 2008 en 2009. Of dat echt gebeurt, is natuurlijk even afwachten. De schoenenmarkt blijkt inmiddels achterhaald en veel bedrijven die nog winkels hebben, kunnen zich in die markt niet meer redden. Zij hebben zware concurrentie van bedrijven die je online schoenen laten kopen en als het niet bevalt, ook weer terug laten sturen. Verder zijn er ook markten die last hebben van een bemoeizuchtige overheid, waardoor de markten verder stil dreigen te vallen.
De schoenenmarkt kan zichzelf moeilijk redden
Je moet als ondernemer met je tijd mee. En als je dat vertikt, dan is het wel duidelijk welk lot je te wachten staat. Dan ga je gewoon keihard failliet. Onder meer de BCC van de Mirage Group van ondernemer Michiel Witteveen kan erover mee praten. Die kreeg te veel last van hippe en moderne webwinkels zoals bijvoorbeeld Coolblue en de MediaMarkt. Dat terwijl de BCC een achterhaalde formule werd, waar vooral graag boomers die ‘zekerheid’ willen nog een wasmachine haalden.
Zorg valt stil door controle zzp’er
Ook de zzp’ers in het onderwijs zullen het lastig krijgen. Waarschijnlijk zullen alleen ondernemers die een kwast vast kunnen houden, blijven bestaan. De rest gaat in loondienst, want zo worden de problemen op de toch al verziekte arbeidsmarkt volgens de minister opgelost. Wij moeten het allemaal eerst nog maar eens zien, want de meeste zzp’ers zitten er absoluut niet op te wachten om in loondienst te gaan.
Online gokmarkt: straks geen shirtsponsoring meer binnen het voetbal
Dan krijgen we ook nog de veranderingen op de online gokmarkt. Andy van der Meijde en Wesley Sneijder dachten dankzij de legalisatie van de online gokmarkt wel even flink te cashen. Totdat de minister verbood om nog langer rolmodellen te gebruiken, onder druk van de kamer. Ook hier sloeg de regelzucht van de minister en de Kamer toe en werden er allerlei nieuwe regels en wetten ingevoerd.
Dat gaat in 2025 nog een stapje verder. Want waar je nu om je heen kijkt in het voetbalstadion, overal zie je logo’s van online gokbedrijven. Dat gaat veranderen, want het sponsoren van evenementen en shirts wordt verboden. Je moet zelf je weg naar het online casino maar zien te vinden. Daarbij komt het bemoeizuchtige CRUKS-systeem nog eens bij.
.