Vladimir Kara-Murza, een activist en tegenstander van Vladimir Poetin, werd twee maanden nadat het Russische leger Oekraïne was binnengevallen, gearresteerd. Op dat moment was hij wereldwijd bezig met het spreken voor groepen mensen over de oorlogsmisdaden die het Russische regime volgens hem beging tegen burgers. Dit was niet de eerste keer dat hij zich tegen Poetin keerde. In 2015 en 2017 werd hij vergiftigd, maar hij overleefde beide aanslagen. Zijn vrouw en kinderen besloten te vluchten naar de VS.

Vanwege zijn toespraken over de oorlog in Oekraïne kreeg Kara-Murza een gevangenisstraf van 25 jaar opgelegd, de langste straf voor een politieke gevangene sinds de val van de Sovjet-Unie. Hij moest deze straf uitzitten in een gevangenenkamp in Siberië. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten als onderdeel van een grote gevangenenruil, waarbij ook de Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich betrokken was. Sindsdien is hij herenigd met zijn gezin en zegt hij dat het beter met hem gaat.

Kara-Murza noemt de gevangenenruil geen ruil, maar een “levensreddende missie”. Hij gelooft dat niemand 25 jaar kan overleven in een Russische goelag, vooral niet na twee vergiftigingspogingen. Hij beschouwt zijn gevangenschap als een terdoodveroordeling. Als historicus heeft hij jarenlang Sovjet-dissidenten bestudeerd en hij was geschokt om te ontdekken dat er na al die decennia eigenlijk niets veranderd was. Hij heeft zelf ervaren hoe een gevangeniscel eruitziet en hoe het leven in een gevangenenkamp is.

In de gevangenis zat hij 23,5 uur per dag in zijn kleine cel. Slechts een half uur per dag mocht hij naar buiten om te wandelen. Na verloop van tijd begon hij tegen de muren te praten uit pure wanhoop. Het mentaal en emotioneel geïsoleerd zijn was erg moeilijk voor hem. Hij begon woorden en namen te vergeten en wist niet meer wat echt was en wat denkbeeldig.

Gedurende 2,5 jaar moest hij elke dag om 5 uur ‘s ochtends opstaan en mocht hij pas om 21 uur weer gaan liggen. Hij kreeg anderhalf uur per dag om te schrijven, maar zijn brieven werden flink gecensureerd. Hij mocht twee boeken in zijn kamer bewaren om te lezen, waaronder de Bijbel en een boek om Spaans te leren. Hij noemt het een “mirakel” dat hij nog leeft.

Het verhaal van Vladimir Kara-Murza geeft een grimmig beeld van wat tegenstanders van Poetin kunnen verwachten als ze in zijn handen vallen.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240922_95340386

.


Door NieuwsBlad

Een gedachte over “Dit is het wrede lot van de vijanden van Poetin: vrijgelaten dissident doet zijn verhaal.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....