De slachtoffers van de Bende van Nijvel – overlevenden en nabestaanden – werden vanochtend samen met hun advocaat op een bijeenkomst geïnformeerd dat het onderzoek wordt stopgezet. Die beslissing valt bijna veertig jaar na de laatste, meest bloedige aanslag van de Bende in Aalst, op 9 november 1985.
Al die tijd hebben de speurders vruchteloos naar de daders gezocht. Tot vandaag. De slachtoffers kregen een uitgebreid overzicht van de onderzoek zoals het sinds februari 2018 door het federaal parket gevoerd werd.
Meteen na de nabestaanden werd ook de pers gebrieft. “We hadden hier liever in andere omstandigheden gezeten, dit is geen aangename boodschap en het valt ons zwaar”, stak federaal procureur Ann Franssen van wal. “Maar wegens ons diepe respect voor de slachtoffers en de nabestaanden en het belang van duidelijkheid en transparante communicatie, moeten we deze boodschap brengen. We beseffen ten volle dat het vinden van de waarheid en het zoeken naar gerechtigheid de slachtoffers jaren heeft gestuwd. Ook voor ons, magistraten en politie, was dat het doel.”
“Jaren van intensief speurwerk en vastberaden inzet hebben helaas niet geleid tot het resultaat waar we allemaal op hadden gehoopt, namelijk de identificatie van de leden van de Bende van Nijvel. Helaas hebben we de waarheid niet kunnen bovenhalen”, aldus Franssen. (Lees verder onder de foto)
Franssen verklaarde verder dat de onderzoeksrechter haar dossier een aantal maanden geleden heeft overgemaakt aan het federaal parket, omdat zij van oordeel was dat geen verdere nuttige onderzoeksdaden konden worden uitgevoerd. “De onderzoeksrechter (Martine Michel, red.) en het federaal parket zijn van mening dat alle mogelijke onderzoeksdaden zijn verricht. We beschouwen het onderzoek naar de verantwoordelijken van deze gruwelijke feiten nu als afgesloten”, luidde het.
Concreet wordt het dossier nu overgemaakt aan de raadkamer, waar het onderzoek formeel zal worden afgesloten. Franssen onderstreepte dat dat debat zal gevoerd worden in aanwezigheid van de onderzoeksrechter en alle partijen. Slachtoffers zullen nog inzage krijgen in het dossier en kennis krijgen van het volledige onderzoek, waarop zij eventueel nog wel bijkomende onderzoeksdaden kunnen vragen mochten zij dat nodig achten.
“Voor de slachtoffers en nabestaanden is het ongetwijfeld een nieuwe mokerslag bovenop hun verdriet, we leven met hen mee”
Ann Franssen
Federaal procureur
Na zowat 40 jaar valt dus officieel het doek over het lange onderzoek, dat in 2018 door het federaal parket werd overgenomen. “We zijn toen het engagement aangegaan om tot een doorbraak te komen”, zei Franssen, die aankaartte dat er de laatste vijf jaar 1.518 tips en info’s zijn bekeken, 593 dna-stalen zijn afgenomen en 2.747 vingerafdrukken zijn vergeleken. “Alle feiten die konden worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel werden vanaf het eerste pv bekeken en opnieuw onderzocht. Spijtig genoeg heeft dit ook niet geleid tot opheldering van de feiten. Voor de slachtoffers en nabestaanden is het ongetwijfeld een nieuwe mokerslag bovenop hun verdriet, we leven met hen mee”, aldus Franssen. (Lees verder onder de foto)
DNA-onderzoek
De speurders hadden voor het onderzoek de beschikking over de allernieuwste wetenschappelijke methodes, onder andere voor DNA-onderzoek en ballistisch onderzoek op de gevonden vuurwapens. Sinds 2018 werd van honderden mensen DNA afgenomen. Een veertigtal overleden personen werden zelfs opgegraven om ook van hen DNA af te nemen. Allemaal zonder resultaat.
“Het besluit om het onderzoek te beëindigen, was één van de moeilijkste beslissingen die we hebben moeten nemen , maar helaas noodzakelijk gezien de uitgeputte middelen en beschikbare informatie”, meldt het federaal parket.
De moorden en aanslagen van de Bende van Nijvel kunnen wettelijk niet verjaren sinds een recente wijziging van de wet. Als er nieuwe feiten opduiken, kan het onderzoek altijd opnieuw geopend worden.
LEES OOK. Het ultieme artikel voor wie niet is opgegroeid met de Bende van Nijvel: 17 vragen en antwoorden
De slachtoffers krijgen nu inzage in het dossier en het gevoerde onderzoek en krijgen ook de kans om nog bijkomende onderzoeksdaden te vragen. Daarna wordt het dossier aan de raadkamer voorgelegd.
Bekijk ook: Bende-slachtoffer David Van de Steen over mogelijk afsluiten van onderzoek: “Heel hard gevochten, voor niets”