De uitspraken van Rousseau gebeurden tegenover agenten in het café ‘t Hemelrijk in Sint-Niklaas, in de nacht van 1 op 2 september 2023. Het parket Oost-Vlaanderen besliste om de procedure bemiddeling en maatregelen op te starten, waarbij werd gepoogd om het geschil te regelen zonder er een rechtszaak van te maken. Rousseau kreeg enkele maatregelen opgelegd zoals een bezoek aan de Kazerne Dossin, gesprekken met leden van de Romagemeenschap waaronder de vzw Kham en sessies bij een therapeut. 

Een justitieassistent moest nagaan of Rousseau de maatregelen goed had nageleefd. Als dat het geval was, dan werd hij niet vervolgd en kwam er geen vermelding op zijn strafblad. Het parket meldde op 17 mei dat er een positief eindverslag werd opgesteld en dat de strafvordering vervallen was. 

LEES OOK. Conner Rousseau moet geen straf meer vrezen na racistische uitspraken

De vzw Kham had Rousseau op 15 mei echter rechtstreeks gedagvaard voor de correctionele rechtbank van Dendermonde. De Brusselse vzw wou onder andere dat Rousseau met haar meeging naar het concentratiekamp van Auschwitz, waar Roma in gaskamers werden omgebracht, maar trok zich later terug uit de procedure nadat ze geen inzage had gekregen in het strafdossier. 

De zaak op rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank werd op 10 juni, een dag na de verkiezingen, vastgelegd. De rechtbank moest toen eerst nagaan of de vordering van de vzw ontvankelijk was. Volgens het parket ging het om dezelfde feiten waarvoor de procedure maatregelen werd opgestart en was de strafvordering vervallen. De vzw had volgens het parket al geprobeerd inzage te krijgen in het dossier en misbruikte de rechtstreekse dagvaarding om onrechtstreeks zicht te krijgen op het strafdossier. Abderrahim Lahlali, de advocaat van de vzw, betwistte dat. 

“Definitieve uitspraak zou lang op zich laten wachten”

De vzw had “geen concrete materiële of morele schade geleden door de uitspraken van de gedaagde (Rousseau, red.)”, oordeelde de rechtbank op 24 juni. “De uitspraken waren niet gericht tegen Kham vzw als rechtspersoon. Dat Kham vzw de belangen van de Romagemeenschap behartigt, vormt geen individueel belang om een rechtsvordering te kunnen instellen”. 

De vzw had een maand tijd om in beroep te gaan, maar heeft beslist om dat niet te doen. “Mijn cliënte heeft beslist om geen hoger beroep aan te tekenen wegens proceseconomische en tijdsgerelateerde redenen”, zegt Lahlali. “We blijven wel overtuigd dat de juridische argumenten van de rechtbank van Dendermonde absoluut weerlegbaar zijn, omdat de vzw Kham formeel betrokken was in de procedure bemiddeling en maatregelen, maar later heeft het parket het geweer van schouder veranderd en gesteld dat de vzw geen belang zou hebben.”

LEES OOK. Conner Rousseau herverkozen als voorzitter Vooruit en gaat meteen aan de slag

“Bovendien heeft de vzw in oktober 2023 reeds een strafklacht neergelegd bij het parket. De beslissing van de correctionele rechtbank is ook gebeurd zonder dat het strafdossier werd toegevoegd. De raad van bestuur van de vzw heeft nu beslist om niet in beroep te gaan, omdat een definitieve uitspraak lang op zich zou laten wachten, circa één of twee jaar met daarna mogelijk nog een cassatieprocedure.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....