De beelden zijn angstaanjagend en laten een verwoestend tafereel zien: een kleine, vuurspuwende drone die in korte tijd een groot deel van een bos reduceert tot as. Deze week zijn er verschillende video’s opgedoken van aanvallen waarbij druppels gesmolten metaal worden uitgestort boven oorlogsgebied. Het gevaarlijke mengsel thermiet wordt steeds vaker ingezet bij aanvallen met drones.

Deze drones, ook wel bekend als ‘drakenadem’, scannen eerst de boomgrens en laten vervolgens een brandbaar goedje vallen op plaatsen waar Russische soldaten zich zouden bevinden. Het resultaat is verwoestend: bomen en alles eromheen worden in de as gelegd, terwijl de Russische soldaten zich verschuilen. Wat overblijft is een open vlakte, een kaal landschap dat getuigt van de vernietigende kracht van thermiet.

Thermiet is een gevaarlijk mengsel van metaalpoeder en roest, dat bij het aansteken een hitte van meer dan 2.000 graden Celsius genereert. Dit is voldoende om door stalen platen heen te smelten. Hoewel thermiet voornamelijk wordt gebruikt bij laswerkzaamheden, wordt het ook steeds vaker ingezet voor militaire doeleinden.

Het Oekraïense leger heeft thermiet al eerder gebruikt tijdens offensieven, met name in de buurt van het door Rusland bezette Zaporizja. Het mengsel wordt vooral ingezet bij aanvallen met drones op verlaten Russische voertuigen. Uit een analyse van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes blijkt dat een tank volledig wordt verwoest door thermiet, terwijl dit bij granaataanvallen minder het geval is. Bovendien hoeft een aanval met thermiet niet eens het doelwit te raken om te slagen. De vonken die bij een aanval met thermiet vrijkomen, kunnen een tank van buitenaf in brand steken.

Vooral de natuur is een kwetsbaar doelwit voor aanvallen met thermiet. Als de hete druppels gesmolten ijzer in een droog graanveld terechtkomen, kunnen duizenden kleine brandjes ontstaan die zich snel verspreiden. Soldaten in betonnen bunkers of overdekte loopgraven lopen in eerste instantie minder risico, maar ook Russische posities bevatten vaak brandbare materialen zoals hout, gras, uniformen en munitie.

De rook en vlammen dwingen troepen om hun schuilplaats te verlaten om de branden te blussen of om uit het getroffen gebied te vluchten. Dit creëert chaos, waar het Oekraïense leger van kan profiteren door kort na het inzetten van thermiet een aanval uit te voeren, aldus Sam Cranny-Evans van de Britse militaire denktank RUSI.

Het gebruik van thermiet als wapen is al jarenlang controversieel, maar het is niet verboden zolang burgers niet worden getroffen. Het Russische leger schuwt thermiet ook niet en heeft de afgelopen maanden zelfs gewerkt aan de ontwikkeling van een tank die raketten met het mengsel gebruikt. De Duitse krant Die Welt noemde het wapen “angstaanjagend”.

Bossen worden zowel door het Russische als het Oekraïense leger vaak gebruikt als dekking tegen aanvallen. Op veel plekken in Oekraïne zijn soldaten zelfs afhankelijk van bomen voor bescherming. Het lijkt erop dat we nog niet het laatste hebben gezien van deze vuurspuwende drones.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240906_96861610

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....