Zaterdag rond 8.30 uur zagen politieagenten in Parijs een wit busje met Bulgaars kenteken met lage snelheid rondrijden in de buurt van de Eiffeltoren. Het busje parkeerde op de Quai Jacques Chirac, waarna drie mannen uitstapten om vijf doodskisten te lossen. Die bedekten ze met Franse vlaggen en voorzagen ze van het opschrift “Franse soldaten van Oekraïne”.
De politie kwam onmiddellijk ter plaatse, en kon de bestuurder van het busje aanhouden. De man verklaarde dat hij 40 euro had gekregen om de twee anderen en de vracht af te zetten. Zelf zou hij pas de avond voordien vanuit Bulgarije in Frankrijk zijn aangekomen. De andere twee mannen had hij naar eigen zeggen de dag ervoor pas voor het eerst ontmoet.
De ontmijningsdienst onderzocht de kisten, die gevuld bleken met zakken gips. Het Openbaar Ministerie van Parijs opende een onderzoek voor geweld met voorbedachten rade, de bestuurder – een 38-jarige Bulgaar – werd in hechtenis genomen. Het neerleggen van de vijf doodskisten wordt beschouwd als een daad van psychologisch geweld, aldus het parket van Parijs. Op de overtreding staat een gevangenisstraf van 3 jaar en een boete van 45.000 euro.
Het drietal verscheen maandag voor een onderzoeksrechter, die besliste om hen voorlopig niet aan te houden. Volgens het parket werd er uiteindelijk beslist om geen aanklacht in te dienen. De mannen zijn vrijgelaten, en worden nu beschouwd als témoin assisté. Dat bijzondere statuut uit het Franse recht houdt het midden tussen een getuige en een verdachte.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Later op de dag werden ook de twee andere verdachten, een 25-jarige Duitser en een 17-jarige Oekraïner, gearresteerd in het busstation van Bercy. Ze waren net aan boord gegaan van een Flixbus naar Berlijn, waar ze vandaan kwamen.
Buitenlandse inmenging
Volgens de Franse media handelde het drietal vermoedelijk in opdracht van het Kremlin. Het opschrift op de doodskisten zou een verwijzing kunnen zijn naar de uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron, die eerder dit jaar zei bereid te zijn westerse troepen naar Oekraïne te sturen. De drie vertelden aan de politie dat ze werkloos waren en geld nodig hadden, zo bericht Le Parisien. De bestuurder stelde zijn versie van de feiten wat bij en zou bekend hebben dat hij 120 euro had gekregen. De twee anderen zouden elk 400 euro hebben ontvangen.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Het vermoeden van buitenlandse inmenging wordt nog versterkt door een politierapport dat de krant Le Monde kon inkijken en waaruit blijkt dat de Bulgaarse chauffeur contact heeft gehad met een – eveneens Bulgaarse – man die wordt gelinkt aan het besmeuren van het Holocaustmonument in Parijs.
Op Le Mur des Justes (De Muur der Rechtvaardigen) werden midden mei met graffiti 35 rode handafdrukken getekend onder de namen van duizenden mensen die in de Tweede Wereldoorlog Joden hadden bijgestaan. De drie verdachten zijn toen via het station van Bercy richting ons land gevlucht. Ook van die vandalenstreek bestaat het vermoeden dat ze gesponsord is vanuit Rusland.