Nederland sluit 2024 af met een bittere noot: volgens onderzoek van Nationale Nederlanden ervaart maar liefst 75% van de Nederlanders financiële stress. Het lijkt een onontkoombare realiteit te zijn geworden in een land waar belastingen de pan uit rijzen, vaste lasten jaar na jaar stijgen en loonstijgingen nauwelijks opwegen tegen de torenhoge inflatie. Maar hey, we blijven zitten en slikken, toch?
Het onderzoek, uitgevoerd door bureau Motivaction, schetst een somber beeld van de financiële situatie in ons land. Meer dan ooit staan goede voornemens als “beter letten op mijn uitgaven” en “meer sparen” bovenaan de lijstjes. Maar laten we eerlijk zijn: voor velen zijn dit geen vrijwillige keuzes, maar bittere noodzaak. Werknemers willen meer sparen, zzp’ers worstelen met een gebrek aan pensioenopbouw en kleine ondernemers ploeteren voort onder economische onzekerheid.
Bijna 70% van de Nederlanders zegt dat financiële stress hun dagelijks leven beïnvloedt. Voor 15% is die impact zelfs (heel) groot. De redenen? Lage inkomens, hoge schulden, onverwachte uitgaven en een gebrek aan spaargeld. Kortom, een cocktail van ellende die door overheidsbeleid en een stagnerende economie alleen maar sterker wordt.
Generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012) wordt in het onderzoek ook specifiek benoemd. Deze jongeren hebben de meeste financiële stress en ondervinden daar emotioneel veel last van. Maar in plaats van spaargeld op te bouwen, zoekt deze generatie hun toevlucht tot beleggen en crypto. Slim of roekeloos? Dat zal de tijd leren. Wat wel duidelijk is: deze generatie leeft op een financiële tijdbom.
Het zijn niet alleen de werknemers die piekeren over hun financiën. Meer dan 80% van de zzp’ers kampt met financiële stress. Dat is ook geen verrassing: zij hebben te maken met onregelmatige inkomsten, economische onzekerheid en vaak nauwelijks pensioenopbouw. En wat doet de overheid? Die legt deze groep nog eens extra lasten op. Want waarom zou je ondernemers ondersteunen als je ze ook kunt uitpersen?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Wat we hier zien, is een land waar financiële stress structureel is geworden. Waar driekwart van de mensen zich zorgen maakt over de eindjes aan elkaar knopen, terwijl beleidsmakers in Den Haag blijven wegkijken. En wat doen wij? We blijven zitten en slikken, precies zoals we dat altijd doen. Misschien wordt 2025 het jaar waarin Nederland eindelijk zegt: genoeg is genoeg. Maar gezien de huidige trend lijkt dat meer een goede wens dan een realistisch vooruitzicht.
.