De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde Tom Michielsen op 8 december 2023 tot acht jaar celstraf wegens de invoer van hasj, opium en heroïne via de haven van Antwerpen. De feiten vonden plaats in 2021 en kwamen aan het licht dankzij de kraak van de criminele chatapplicatie Sky ECC.

Uit de Sky ECC-berichten bleek dat Tom Michielsen contacten onderhield met een douanier die ‘Kurt van de scan’ werd genoemd. Die douanier zou ervoor gezorgd hebben dat een container uit Pakistan, waarin de drugs van Michielsen verstopt zouden zitten, ongestoord de haven kon verlaten. “Job gedaan, ben van uw bak afgebleven, maar dat gaat u wat kosten. Hebben er wat gestaan, zegeltje erop en bonnetje geregeld.”

‘Kurt van de scan’ schreeuwde tijdens het proces zijn onschuld uit, al maakte dat weinig indruk op de rechtbank. De douanier werd tot vijf jaar veroordeeld. De op dat moment voortvluchtige Tom Michielsen liet verstek gaan. De rechtbank veroordeelde hem tot acht jaar en beval zijn onmiddellijke aanhouding. Michielsen heeft verzet aangetekend tegen die veroordeling bij verstek. Hij krijgt in Antwerpen dus een nieuw proces.

Hoevenen

Tom Michielsen groeide op in Hoevenen, maar maakte als drugssmokkelaar vooral naam in Nederland. Michielsen werd gerekend tot de entourage van de ‘Haagse godfather’ Piet Schneider, alias Dikke Piet. In het grote Taxus-onderzoek naar de criminele organisatie van Piet Schneider, werd Michielsen veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Die veroordeling is nog niet definitief, omdat Michielsen beroep heeft aangetekend. Daarnaast moet Michielsen nog een deel van een oude Nederlandse straf uitzitten.

Tom Michielsen stond een tijdlang op Europe’s Most Wanted, een lijst met meest gezochte criminelen van Europa. Hij leefde een ondergedoken in Spanje, maar daar kon hij ternauwernood ontsnappen aan een grootschalige politieactie om hem te arresteren. In april van dit jaar kon de politie hem wel inrekenen, in een restaurant in Berlijn.

De speurders hadden er lucht van gekregen dat Michielsen een ontmoeting zou hebben met zijn broer. De speurders volgden zijn broer vanuit Nederland tot in Berlijn. De handlangers van de Belgische drugsbaas hadden de observatieploegen van de politie wel opgemerkt en waarschuwden Michielsen. Die had zich echter zo op het bezoek van zijn broer verheugd, dat hij besloot om de ontmoeting toch te laten doorgaan. Toen hij merkte dat de politie hem en zijn broer in de gaten hield, probeerde hij nog te vluchten. Uiteindelijk konden de speurders hem opnieuw lokaliseren in een restaurant, waar hij rustig in zijn eentje had zitten eten.

Valse naam

In tegenstelling tot de meeste drugsbazen hield Tom Michielsen zich niet op in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai was voor hem niet meteen een optie, omdat hij in 2007 in de Emiraten werd veroordeeld tot tien jaar cel wegens drugssmokkel. Hij zat bijna zeven jaar in de gevangenis van Sharjah. Daarnaast huldigde Michielsen het principe dat een voortvluchtige crimineel zich niet moet ophouden op plaatsen waar andere criminelen zich ophouden. Michielsen koos dus voor Berlijn, waar hij onder een valse naam door het leven ging als zakenman.

Zowel de Nederlandse als Belgische autoriteiten hadden bij de Duitsers aangedrongen op de overlevering van Tom Michielsen. De rechtbank in Duitsland koos er uiteindelijk voor om Michielsen naar zijn geboorteland over te brengen. De drugshandelaar werd in de nacht van dinsdag op woensdag uit zijn cel gehaald en met een militaire helikopter overgebracht naar België. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Dendermonde.

LEES OOK. Na jaren op de vlucht opgepakt in Berlijn: wie is Tom Michielsen, Most Wanted-drugsbaas uit Hoevenen?

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *