Het ontslag van Christian Lindner is het hoogtepunt van een diepe vertrouwenscrisis binnen de Duitse coalitie. Op een persconferentie liet Scholz er geen misverstand over bestaan dat de samenwerking met Lindner niet meer te redden viel. “Te vaak heeft Lindner wetten geblokkeerd en te vaak heeft hij mijn vertrouwen geschonden,” aldus Scholz bericht de NOS, die er nog een flinke tirade tegen de FDP-leider achteraan gooide. Regeren onder deze omstandigheden was volgens Scholz niet langer mogelijk, en hij voelde zich gedwongen om Lindner te ontslaan.
De FDP had er klaarblijkelijk ook genoeg van, want direct na het ontslag van Lindner besloot de partij om alle ministers uit het kabinet terug te trekken. De stoplichtcoalitie van SPD, Groenen en FDP, die eind 2021 aantrad, is daarmee praktisch ten einde. Scholz zal voorlopig proberen leiding te geven aan een minderheidskabinet, maar de kans dat dit ook echt werkt, is nagenoeg nihil.
Olaf Scholz heeft aangekondigd dat hij in januari de zogenaamde vertrouwensvraag aan de Bondsdag zal voorleggen. Het parlement moet dan bepalen of er nog voldoende steun is voor zijn regering. Maar laten we eerlijk zijn: met de huidige stand van zaken is die steun er niet. De chaos binnen de coalitie, de onenigheid over het economisch beleid, en nu het vertrek van de FDP maken duidelijk dat Scholz weinig kans maakt om nog aan te blijven. Scholz zelf heeft ook al aangegeven dat, als de vertrouwensvraag negatief uitvalt, er in maart vervroegde verkiezingen zullen worden gehouden. Die waren eigenlijk pas voor het najaar gepland, maar gezien de huidige crisis is dat simpelweg niet meer haalbaar.
De drie coalitiepartijen voerden woensdagavond crisisoverleg over de vraag of ze nog wel samen verder konden. Dat overleg ging over maatregelen om de Duitse economie een impuls te geven en het miljardengat in de begroting voor volgend jaar te dichten. Maar al snel werd duidelijk dat de breuk onvermijdelijk was. De FDP was het zat om zich te laten piepelen door de Groenen en de SPD, die keer op keer de liberale plannen in de prullenbak gooiden. Lindner trok de stekker eruit, en gelijk heeft hij.
Het is goed dat dit gebeurt. Duitsland moet, net als vele andere landen in Europa, een ruk naar rechts gaan maken. De afgelopen jaren hebben we gezien waar het beleid van de Groenen en de SPD toe leidt: een verzwakte economie, een energiecrisis door het rigide vasthouden aan de zogenaamde ‘energiewende’, en een begroting die als een kaartenhuis in elkaar dreigt te storten. Het is tijd voor verandering, voor beleid dat daadwerkelijk oog heeft voor de belangen van de Duitse burgers, in plaats van voor de dogma’s van de linkse elite.
De FDP heeft laten zien dat ze niet langer onderdeel wil zijn van een coalitie die economisch wanbeleid voert en waar groene hobby’s belangrijker lijken dan het welzijn van de bevolking. Nu is het aan de Duitse kiezer om in maart een duidelijk signaal af te geven. Het is tijd voor een koerswijziging. Weg met de Groenen, weg met de linkse dogma’s, en op naar een stabiel Duitsland waarin de belangen van de burger weer voorop staan. Een ruk naar rechts is precies wat het land nu nodig heeft.
.