Politierechters kunnen bestuurders met een rijverbod straks een zogenoemde herstelopleiding opleggen. Het gaat om een cursus van twee halve dagen met onder meer een rollenspel. Bedoeling is tot een gedragsverandering te komen.
Bron: Polinfo.be
Wie een rijverbod opgelegd krijgt in de politierechtbank – elk jaar zijn dat 130.000 Belgen – moet naast een boete vaak ook nog het theoretische en/of het praktische rijexamen opnieuw afleggen alvorens opnieuw te mogen rijden. Mogelijk ook nog in combinatie met een psychologisch onderzoek en een dikke geldboete.
Maar educatieve sancties hebben een veel duurzamer effect op het gedrag dan alle andere sancties die nu al bestaan, is de redenering van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Daarom komt er nu ook een herstelopleiding op maat. De beslissing is onlangs in het Staatsblad gepubliceerd. Maar het zal wel nog tot 2026 duren voor ze effectief kan worden opgelegd omdat er nog een aantal praktische zaken moeten geregeld worden.
Twee halve dagen
Een onderdeel van de herstelopleiding is een rollenspel, waarin zal bekeken worden hoe de bestuurders reageren op bepaalde (verkeers)situaties. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan gesprekken met andere bestuurders om hen bewust te maken van hun fouten, maar vooral om tot een gedragswijziging te komen om te vermijden dat ze op termijn opnieuw te snel gaan rijden of opnieuw dronken achter het stuur kruipen. Zo’n gedragswijziging is nodig, want de recidivecijfers zijn niet gunstig. Volgens Gilkinet wordt 86 procent van de Belgen die een rijverbod opgelegd kregen later opnieuw veroordeeld voor verkeersinbreuken.
Er worden modules ontwikkeld om er voor te zorgen dat de aangeboden trainingen op maat zijn van de overtreder. Zo komen er herstelopleidingen voor rijden onder invloed, voor overdreven snelheid, telefoongebruik achter het stuur…
De herstelopleidingen zullen twee halve dagen in beslag nemen, telkens in groepen van 10 tot 12 deelnemers. Die betalen 250 à 350 euro, dat moet nog bepaald worden, al zou dat bedrag wel afgetrokken kunnen worden van de eventuele geldboete die hen door een rechter wordt opgelegd.