Een villa met drie verdiepingen, een ruim interieur en een verzorgde tuin. Het klinkt als een paradijs, maar deze villa heeft een duistere geschiedenis. Het was namelijk het huis van Rudolf Höss, de beruchte kampcommandant van Auschwitz. Naast het grote concentratiekamp stond deze villa, waar Höss samen met zijn vrouw Hedwig Hensel en hun vijf kinderen woonde. Ondanks de gruwelen die zich vlak naast hun huis afspeelden, wisten de kinderen hier weinig van. Hoge bomen en een hoge betonnen muur zorgden ervoor dat zij afgeschermd werden van de verschrikkingen.

Nu, ruim 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz, is het huis in handen van het Counter Extremism Project, een NGO die extremisme bestrijdt. Zij willen het huis openstellen voor het publiek en er een wereldwijd centrum tegen extremisme van maken. Het idee is om iets te creëren dat niet bestaat: een plek waar men kan leren van de geschiedenis en de gruwelen van het verleden, om zo haat en antisemitisme in de samenleving tegen te gaan.

Het huis zal binnenkort opengaan voor het publiek, precies op tijd voor de 80ste verjaardag van de bevrijding van het kamp. Bezoekers kunnen een groot deel van de inboedel van de familie Höss bewonderen, evenals dagboeken die een inkijkje geven in het leven van de familie naast het concentratiekamp. Het dagboek van Rudolf Höss zelf, dat hij moest schrijven voor zijn executie, zal ook tentoongesteld worden. Het geeft inzicht in de werking van het kamp en de gedachten van de man die verantwoordelijk was voor de dood van honderdduizenden mensen.

Het leven van de familie naast het concentratiekamp diende als inspiratie voor de film “The zone of interest”, die afgelopen jaar een Oscar won. Deze film speelt zich voornamelijk af in en rond de villa, en laat zien hoe de familie probeerde hun kinderen af te schermen van de gruwelen. Maar ondanks hun inspanningen was het niet genoeg om haat en antisemitisme te voorkomen.

Nu, met de opening van het huis voor het publiek, hoopt men dat men nooit zal vergeten wat er zich heeft afgespeeld in Auschwitz. Het is een herinnering aan de duistere kant van de mensheid, maar ook een oproep om haat en extremisme te bestrijden. Want alleen door te leren van het verleden kunnen we een betere toekomst creëren.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250119_94095810

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wil jij op de hoogete blijven?
Nieuwsbrief
Rumble is de main page
https://rumble.com/hnmda/live
Follow/subscribe daar, om op de
hoogte te blijven van nieuwe uitzendingen
Delen/kijken via:
live.hnmda.nl
Als je mee wil doen in de chat.
FB
Facebook