© rr

Marino Keulen, tussen 2003 en 2009 Vlaams minister van Wonen, Binnenlands bestuur en Inburgering, is een van de slachtoffers van de zwakke uitslag van Open VLD. Hij raakte niet verkozen in Limburg en verdwijnt na 29 jaar uit het Vlaams Parlement. Ook Goedele Liekens raakte niet herverkozen.

Thierry Goeman

Ook in Limburg zijn de liberalen de grote verliezers. Open VLD blijft steken op 5,88 procent, waardoor enkel lijsttrekker Lydia Peeters verkozen is en sterkhouder Marino Keulen na 29 jaar uit het Vlaams Parlement verdwijnt. Groen haalt met 4,95 procent de kiesdrempel niet en speelt haar zitje kwijt. Bright Adiyia gaat dus niet naar het Vlaams Parlement.

Nog bij Open VLD raakten ook Herman De Croo, acteur Marijn Devalck (FC De Kampioenen) en ex-drummer van Clouseau Bob Savenberg niet verkozen. De Croo zou voor alle duidelijkheid sowieso niet meer zetelen.

De kiezer vond ook ‘het bolletje’ van Goedele Liekens niet. De sekuologe maakte campagne met de slogan “Zoek mijn bolletje”. Maar 5.870 stemmen volstonden niet voor de Vlaams-Brabants voor een nieuwe termijn.

En ook Jean-Jacques De Gucht geraakte in Oost-Vlaanderen niet verkozen voor de Kamer.

Els Ampe (Voor U).© BART DEWAELE

De nieuwe politieke partij Voor U hoopte op minstens 7 procent van de stemmen te halen. Dat zei oprichtster Els Ampe. Helaas voor haar verdwijnt ze uit het Vlaams Parlement. Ampe was bijna 20 jaar actief bij Open VLD. Ze zat tussen 2004 en 2019 in het Brussels Parlement en was tussen 2013 en 2018 ook schepen in Brussel. In 2019 werd ze Vlaams Parlementslid voor de partij, tot ze eind september vorig jaar – na heel wat ophef over de interne voorzittersverkiezing – de handdoek in de ring gooide en een eigen partij opstartte. Voor U haalde geen enkele zetel.

Vlaams Belang mag overal goed gescoord hebben, toch haalde de vroegere partijvoorzitter Bruno Valkenier niet genoeg stemmen. Hij is dus niet verkozen.

Mark Demesmaeker (N-VA).© BELGA

Ook Mark Demesmaeker (N-VA), gewezen VTM-journalist en nadien Vlaams Parlementslid en gecoöpteerd senator, raakte niet meer verkozen in Vlaams-Brabant.

Peggy Muyldermans (CD&V) haalde het in Vlaams-Brabant niet. Ze is de mama van Merel De Prins, het tienermeisje dat in 2015 werd doodgereden in Vilvoorde. Ze legde namens CD&V het digitale rijbewijs op de onderhandelingstafel om te voorkomen dat recidivisten zonder rijbewijs toch nog op de baan komen.

Zien we ook niet meer terug van CD&V: Jef Van den Bergh (die stopt met nationale politiek) en Servais Verherstraeten.

Judoka Charline Van Snick zal de komende legislatuur niet in de Kamer zetelen: de Luikse stond op de vijfde plaats op de Ecolo-lijst, maar de partij houdt in de kieskring maar één zetel over.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *