“Familie Gillis: massa is kassa.” Zo heet het realityprogramma waarin Peter Gillis al 12 seizoenen grote sier maakt als eigenaar en uitbater van campings. Maar bij de negen Nederlandse parken trok hij zich terug uit het management nadat verschillende ervan hun vergunning kwijtraakten. Hij speelt voortaan “een thuismatch” in België. (Lees verder onder de foto)
Ook de campings in ons land hebben betere tijden gekend. Camping Hengelhoef in Houthalen-Helchteren draait al jaren rond het miljoen euro verlies. En met Camping Blauwe Meer in Lommel maakte hij volgens de meest recente jaarrekening 1,09 miljoen euro verlies. De stad Lommel zette de exploitatievergunning stop wegens wanbeheer en eigenlijk moest hij het tegen eind deze maand ontruimen, maar dat is uitgesteld omdat Gillis in beroep ging.
Eén uitzondering is er. Met camping Parelstrand gaat alles goed. 3,38 miljoen euro winst, zegt de recentste jaarrekening. In dat park vond in de jaren 2000 de drugshandel plaats waarop tv-serie Undercover is gebaseerd. Maar er komen al jaren nauwelijks toeristen meer door de poort. Sinds 2016 is het vaker wel dan niet gevuld door Fedasil, dat het afhuurt voor de tijdelijke opvang van zowat 750 asielzoekers. (Lees verder onder de foto)
Miljoenenwinst door asielzoekers
Wie beter kijkt naar de jaarrekeningen van Parelstrand, ziet een opmerkelijke tendens. Die camping was verlieslatend, maar kon die cijfers keren toen er in 2016 voor het eerst enkele maanden asielzoekers werden opgevangen. In dat jaar bleven de cijfers plots 580.000 euro in het groen.
In 2017 diende de camping niet als opvangcentrum en doken de cijfers weer in het rood. Maar tussen eind 2018 en augustus 2020 overnachtten er weer asielzoekers. In 2019 en 2020 samen maakte Parelstrand meer dan 7 miljoen euro winst. (Lees verder onder de foto)
Nijpend tekort
Die keer zou de laatste keer zijn. “Lommel heropstarten is niet meteen weer een optie”, klonk het in 2020 bij Fedasil in Het Belang van Limburg, want het opvangcentrum op Parelstrand was “het grootste, maar ook het duurste om uit te baten”. Maar eind 2021 kwam Fedasil toch weer aankloppen.
De federale diensten voor asiel en migratie kampen zoals bekend al jaren met een nijpend tekort aan opvangplaatsen. En als er ergens mensen voor het eerst worden ondergebracht, leidt dat ook steevast tot protest van de omwonenden. Vooral het Rode Kruis en de OCMW’s depanneren, maar daarnaast ging er in 2023 zowat 35 miljoen euro naar privépartners die opvang aanbieden. Zoals het Parelstrand dus.
De stad Lommel heeft Gillis in gebreke gesteld omdat de vergunning voor camping Parelstrand er geen is die bedoeld is voor asielopvang. De stad zou de camping overigens liefst helemaal weer in eigen beheer nemen, maar zit vast aan een erfpachtovereenkomst.
Reeks procedures
Peter Gillis is dat soort disputen gewoon. In Nederland onderzoekt het gerecht of hij in zijn campings illegaal onderdak bood aan arbeidsmigranten, permanente bewoning toestond, in het zwart verhuurde en belastingen ontdook. Er loopt ook tegen hem persoonlijk een onderzoek omdat hij zijn ex-vriendin tijdens een ruzie geduwd, gebeten en geknepen zou hebben.
Toen hij zich na de ingetrokken vergunningen in Nederland terugtrok uit het management van de Nederlandse Oostappen-parken, doopte hij de Belgische parken om tot “TOPcampings”. Maar omdat hij wel nog altijd eigenaar is van het Nederlandse vastgoed, moest de nieuwe CEO van Oostappen benadrukken dat hij “geen stroman” was. Het onderzoek daarnaar sleept aan.
Allure van The White House
Zelf laat Gillis het niet aan zijn hart komen. Samen met zijn Rolls Royces, zijn villa in Neerpelt “met de allure van The White House” en zijn jonge vriendin – “misschien de nieuwe Beyoncé” – is het juridische getouwtrek deel van zijn handelsmerk geworden. En dat zonder enige schroom. “Fraude, fiscaliteit en insolventie” staat er boven zijn hoofd op een selfie die hij vorige week op Instagram zette. Het zijn de kernwoorden uit het logo van zijn advocatenkantoor. “Een goede en doortastende advocaat is zeer waardevol en ik zie het vervolg van mijn lopende zaken met vertrouwen tegemoet”, postte hij. (Lees verder onder de post)
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Peter Gillis en het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) reageerden maandag niet op onze vragen. Eerder klonk bij De Moor in zakenkrant De Tijd dat “de prijzen die onderhandeld worden, afhankelijk zijn van de vraag. In een markt waar men weet dat er schaarste is, gaan die niet meteen dalen.”