Uit een exitpoll na de Europese verkiezingen in Nederland blijkt dat de rechtse PVV van Geert Wilders forse zetelwinst boekt. Het kartel van de linkse partijen PvdA en GroenLinks zou wel nipt de grootste fractie blijven. De BoerBurgerBeweging en het Nieuw Sociaal Contract breken binnen in het Europees Parlement.

Nederland koos donderdag 31 van de 720 zetels van het nieuwe Europees Parlement. Het linkse kartel PvdA/GroenLinks krijgt volgens een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos I&O/NOS acht zetels en blijft daarmee de grootste. Dat is wel één zetel minder dan de negen die beide partijen apart veroverden in 2019: toen waren dat er zes en drie. “Hiermee kunnen we aan de slag”, reageert PvdA-leider Frans Timmermans, die hoopt Europa “solidair” en “veiliger te maken” en ervoor wil “zorgen dat er een Green Deal 2.0 komt”.

De radicaal-rechtse PVV van Geert Wilders haalt zeven Europese zetels binnen, maar liefst zes meer dan vijf jaar geleden. Geert Wilders is “enorm blij” met de uitkomst en spreekt van “een gigantische overwinning”, al hoopt hij dat zijn partij zondag toch als grootste uit de bus zal komen.

Ook de BoerBurgerBeweging, een coalitiepartner van Wilders in het nieuwe Nederlandse kabinet, boekt winst: de partij krijgt uit het niets 2 zetels.

Het rechts-liberale VVD zou vier zetels binnenhalen (-1), het christelijke CDA drie (-1), net als het links-liberale D66 (+1). De Partij voor de Dieren, het strengchristelijke SGP, het pro-Europese Volt en het centristische NSC van Pieter Omtzigt zouden elk één zetel hebben veroverd. Forum voor Democratie – dat in 2019 nog 4 Europese zetels telde – verdwijnt volledig uit het halfrond, net als de ChristenUnie (-1) en 50Plus (-1).

Hoge opkomst

De opkomst bij onze noorderburen lag “aanzienlijk hoger” dan bij de vorige Europese verkiezingen. 46,8 procent van de kiezers ging donderdag naar de stembus, vijf jaar geleden was dat 41,8 procent.

De definitieve verkiezingsuitslag mag pas zondag bekend worden gemaakt, omdat de meeste EU-lidstaten dan stemmen.

Na een eerste exitpoll om 21.00 uur waren er geen veranderingen te noteren bij de definitieve exitpoll van 21.30 uur. De exitpoll heeft een foutmarge, waardoor de daadwerkelijke uitslag van een partij zondag één zetel hoger of lager kan uitpakken.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *