De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft donderdag nieuwe beelden vrijgegeven die werden gemaakt door de Europese ruimtetelescoop Euclid, die in juli werd gelanceerd. Op een dag tijd onthulde de telescoop meer dan elf miljoen objecten in zichtbaar licht en vijf miljoen meer in infrarood licht, zegt ESA in een persbericht. De beelden werd vrijgegeven tijdens de ‘Space Council’ van ESA in Brussel.

Bron: BELGA

Gisteren om 14:50

In november waren al eens vijf Euclid-beelden gepubliceerd, en nu komen er daar nog eens vijf bij. Op een ervan is ‘Messier 78’ te zien, een gebied waarin sterren ontstaan omhuld door interstellair stof. De infraroodcamera van de ruimtetelescoop onthulde in dat beeld alleen meer dan 300.000 nieuwe objecten, zegt ESA. “Euclid keek diep in deze bakermat met behulp van de infraroodcamera, waarbij het voor het eerst verborgen gebieden van stervorming blootlegde, de complexe filamenten van gas en stof in ongekend detail in kaart bracht en nieuw gevormde sterren en planeten blootlegde.”

Op een ander beeld, ‘Abel 2390’ is dan weer een cluster te zien van meer dan 50.000 sterrenstelsels, terwijl ‘NGC 6744’ de spiraalstructuur van een sterrenstelsel vastlegt. Daarnaast zijn er foto’s van de ‘Dorado’-sterrenstelselgroep en van de cluster van sterrenstelsels ‘Abell 2764’. (Lees verder onder de foto)

LEES OOK. Vlaamse architect ontwerpt eerste maanbasis voor 144 man: “Veel extremer dan de maan kan je niet gaan”

© ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi

“De ruimtetelescoop is bedoeld om de grootste open vragen in de kosmologie aan te pakken”, zegt Valeria Pettorino, Euclid-projectwetenschapper van ESA. “Deze vroege waarnemingen laten duidelijk zien dat Euclid de taak meer dan aankan.” 

LEES OOK. NASA kan opnieuw contact maken met ruimteschip… dat op 24 miljard kilometer van de aarde zweeft

Euclid werd in juli vorig jaar gelanceerd, om gedurende zes jaar de kosmische mysteries van donkere materie en donkere energie te bestuderen. De telescoop heeft als doel een derde van de hemel in kaart te brengen, met daarin zowat twee miljard sterrenstelsels, om zo een nauwkeurige 3D-kaart van het heelal te publiceren.

De beelden van de ruimtetelescoop zijn minstens vier keer scherper dan foto’s die grondtelescopen kunnen maken, zegt ESA. “Hij bestrijkt grote delen van de hemel tot in detail en diepte en kan een breed scala aan verschillende objecten op hetzelfde beeld vastleggen – van zwak tot helder, van ver tot dichtbij, van de meest massieve clusters van sterrenstelsels tot kleine planeten. We krijgen zowel een zeer gedetailleerd als zeer breed zicht in één keer.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....