“Op andere vlakken lijkt Meta juist té streng op te treden. Zo zijn politiek getinte boodschappen niet of minder zichtbaar voor andere gebruikers, terwijl niet duidelijk is waar Meta deze moderatie op baseert.”
Dat maak ik inderdaad al een hele tijd mee.
Brussel grijpt in bij Facebook en Instagram om manipulatie van Europese verkiezingen te voorkomen nrc.nl/nieuws/2024/04…
Het is opvallend hoe selectief deze ‘bescherming’ wordt toegepast. Terwijl advertenties en berichten die zogenaamde ‘deep fakes’ en desinformatie bevatten volgens de Commissie vrij spel hebben, worden politiek getinte boodschappen van met name conservatieve en rechtse gebruikers systematisch onderdrukt. Dit alles gebeurt zonder duidelijke uitleg over de criteria die Meta hanteert voor deze moderatie. Het is een schrijnend voorbeeld van hoe technologiereuzen, onder druk van overheidsinstanties, worden omgevormd tot politieke poortwachters die niet de vrijheid van meningsuiting, maar een politiek correcte agenda dienen.
Meta heeft nu vijf dagen gekregen om ‘corrigerende maatregelen’ te implementeren, anders volgen er boetes. Dit dreigement is typisch voor de manier waarop de EU haar macht uitoefent: niet door dialoog of transparantie, maar door intimidatie en sancties. Het is een gevaarlijke ontwikkeling die de fundamentele vrijheden waarop de Europese Unie zou moeten bouwen, ondermijnt.
De ironie wil dat terwijl de Commissie zich voordoet als de beschermer van de Europese democratie, haar acties in werkelijkheid een directe bedreiging vormen voor diezelfde democratie. Door kritische stemmen het zwijgen op te leggen en de publieke discussie te sturen, beïnvloedt ze de verkiezingen op een veel directere en ondemocratischere wijze dan de buitenlandse actoren die ze beweert te bestrijden.
De EU zou er goed aan doen om zich te richten op echte problemen zoals economische crises, migratiebeleid en de interne markt, in plaats van zich te mengen in de vrije meningsuiting van haar burgers. Deze laatste actie tegen Meta is een zoveelste bewijs dat Brussel niet alleen bang is voor de uitslag van de komende verkiezingen, maar ook bereid is om ver te gaan in haar pogingen om die uitslag naar haar hand te zetten. Waakzaamheid is geboden, want de vrijheid van meningsuiting staat op het spel.