De Telegraaf publiceert vandaag een artikel over de Bodegravenzaak, waarin wordt beweerd dat er sprake is van een complot. Opvallend genoeg heeft de krant niet gesproken met de betrokkenen, maar wel met een zogenaamde ‘expert’ die beweert dat het allemaal een samenzwering is. De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Bodegraven zijn volgens De Telegraaf alert op deze zogenaamde complottheorie.
Een man genaamd Joost Knevel beweert dat er in Bodegraven satanisch kindermisbruik heeft plaatsgevonden, maar volgens De Telegraaf zijn dit slechts ‘paranoïde hallucinaties’ en er is geen enkel bewijs voor zijn beschuldigingen. Knevel is veroordeeld tot een celstraf en heeft een spreekverbod gekregen voor opruiing.
De krant vermeldt ook dat oud-politieagent Alice Besselink zich nu bezighoudt met de Bodegravenzaak en wordt gezien als één van de ‘nieuwe aanjagers’. Opmerkelijk genoeg heeft De Telegraaf niet met Besselink zelf gesproken, maar met een persoon die zich uitlaat over complottheorieën. Deze keer was het Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden die werd geciteerd. Volgens Van Buuren blijven complottheorieën bestaan, zelfs als er geen bewijs voor is, en is het nu belangrijk om toe te zien op naleving van het spreekverbod.
Besselink reageert fel op de berichtgeving van De Telegraaf en beschuldigt de krant ervan haar ‘voor de trein te hebben gegooid’. Ze wijst erop dat de krant in de oorlog ook fout was en dat er geen wederhoor is toegepast. Ze kondigt aan dat ze een rectificatie gaat eisen.
Volgens Besselink moet er druk komen vanuit de bevolking om de zaak serieus te laten onderzoeken. Ze gelooft in de beschuldigingen van Knevel en is vastbesloten om alles aan het licht te brengen, zelfs als dit haar eigen leven in gevaar brengt. Ze vindt het schandalig dat ze in de krant wordt weggezet als complotdenker in plaats van dat er serieus onderzoek wordt gedaan naar de misdaad.
Kortom, De Telegraaf presenteert een artikel over de Bodegravenzaak waarin de betrokkenen niet aan het woord komen en een ‘expert’ wordt geciteerd die beweert dat het een complot is. Dit roept vragen op over de objectiviteit en betrouwbaarheid van de berichtgeving.