
De nieuwe maatregelen omvatten een overslagverbod voor Russisch lng, een lucratieve handel voor Rusland. De import wordt niet verboden, maar het doorvoeren van deze miljardenhandel wordt onmogelijk gemaakt. Daarnaast heeft de EU maatregelen genomen om de Russische schaduwvloot, die vaak via de Zeeuwse kust opereert, de toegang tot Europese havens te ontzeggen. Deze vloot bestaat uit verouderde schepen die onder andere vlaggen varen om internationale sancties tegen Russische olie te omzeilen.
Naast deze sancties bevat het pakket een importverbod op helium en extra maatregelen om sanctie-omzeiling aan te pakken. Het is duidelijk dat de EU haar best doet om Rusland economisch te isoleren en te straffen voor de oorlog in Oekraïne. Maar de vraag blijft: wie wordt hier uiteindelijk het zwaarst getroffen?
Critici wijzen erop dat Europa zichzelf ook schade kan toebrengen met deze sancties. De energiemarkt is al gespannen en kwetsbaar, en verdere beperkingen op lng kunnen de prijzen omhoog stuwen en de energiezekerheid van Europa in gevaar brengen. Bovendien is de vraag of Rusland niet eenvoudigweg andere markten zal vinden voor haar lng, terwijl Europa worstelt met de gevolgen van haar eigen sancties. Rusland heeft al eerder laten zien creatief te kunnen omgaan met sancties en nieuwe manieren te vinden om zijn olie en gas op de wereldmarkt te krijgen.
In Brussel wordt dit nieuwe sanctiepakket gevierd als een overwinning, maar de realiteit kan weleens anders uitpakken. Het is te hopen dat de EU-leiders goed hebben nagedacht over de lange termijngevolgen van hun beslissingen. Want terwijl Brussel feestviert, kan het Europese volk binnenkort geconfronteerd worden met hogere energierekeningen en een onzekerere toekomst.
