Themabeeld© Shutterstock

Een Zuid-Koreaanse fitnesszaak heeft onlangs een verbod uitgevaardigd op zogeheten ‘ajumma’s’, oudere vrouwen. De uitbater ligt nu onder vuur voor discriminatie.

Bron: BBC, Yanhop, JTBC

Vandaag om 06:04

De fitnesszaak in de stad Incheon, nabij hoofdstad Seoel, hing een bord op met de tekst “Verboden terrein voor ajumma’s” en “Alleen gecultiveerde en elegante vrouwen toegestaan”. Ajumma is een verzamelnaam voor oudere vrouwen – meestal vanaf eind dertig – maar wordt ook gebruikt als pejoratieve term voor gedrag dat als onbeleefd of onaangenaam wordt beschouwd.

De uitbater verdedigt zijn beslissing, en beweert in lokale media dat zijn zaak “schade had geleden” vanwege het gedrag van sommige vrouwen. “Sommige oudere vrouwelijke klanten brachten een uur of twee in de kleedkamer door om hun was te doen en spullen te stelen, zoals handdoeken, zeep of haardrogers”, klink het. “Ze gingen op een rijtje zitten om commentaar te geven op de lichamen van andere mensen. Sommige jongere vrouwen zijn omwille van die opmerkingen vertrokken.”

Intolerantie

In Zuid-Korea krijgen bedrijven wel vaker kritiek omdat ze kinderen of ouderen verbannen, wat zou wijzen op groeiende intolerantie voor specifieke leeftijdsgroepen. “Hoe is de term ‘slechte klant’ synoniem geworden aan ajumma?”, schrijft iemand op lokale media.

De Zuid-Koreaanse samenleving is notoir conformistisch. Vrouwen hebben er lang moeten vechten voor het recht om niet-traditionele keuzes te maken, zoals het hebben van kort haar tot alleenstaand zijn. Vrouwen zeggen vaker dat mannen zelden worden beoordeeld op soortgelijk gedrag. “Oudere mannen gedragen zich net hetzelfde”, aldus professor psychologie Park Sang-hee. “Zij zijn ook geobsedeerd door gratis dingen. Onbeleefd gedrag is niet exclusief voor oudere vrouwen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *