Op Antarctica is een opmerkelijke ontdekking gedaan: het bijna complete schedelfossiel van de oudste moderne vogel ooit. Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, blijkt dat deze vogel een tijdgenoot was van de machtige tyrannosaurus rex. Het fossiel behoort toe aan de uitgestorven vogelsoort genaamd ‘Vegavis iaai’, die zo’n 68 miljoen jaar geleden leefde aan het einde van het Krijt-tijdperk. Dit was vlak voordat een asteroïde de aarde trof en de dinosaurussen uitstierven.
In tegenstelling tot de moderne vogels die we vandaag de dag kennen, leken de vogels die tussen de dinosaurussen leefden totaal niet op hun moderne tegenhangers. Ze hadden bizarre kenmerken, zoals getande snavels en lange, benige staarten. Echter, Vegavis zou een eendachtig formaat hebben gehad en ecologisch vergelijkbaar zijn geweest met watervogelsoorten zoals de lepelaar.
Wat deze ontdekking nog interessanter maakt, is dat eerdere fossiele Vegavis-specimens geen complete schedel hadden. De schedel is juist de plek waar de meest karakteristieke kenmerken van moderne vogels kunnen worden geïdentificeerd. Het nieuwe fossiel toont zonder twijfel aan dat Vegavis een moderne vogel is en het vertoont zelfs een vreemde en verrassende morfologie. De vorm van de hersenen, die onderzoekers hebben kunnen scannen, is ook kenmerkend voor moderne vogels. Dit maakt Vegavis de oudste moderne vogel die tot nu toe is ontdekt.
Deze ontdekking werpt nieuw licht op de evolutie van vogels na het uitsterven van de dinosaurussen. Veel wetenschappers gingen er namelijk vanuit dat moderne vogels pas begonnen te evolueren na het massale uitsterven van de dinosaurussen. Echter, Vegavis laat zien dat moderne kenmerken al aanwezig waren voordat de asteroïde insloeg. Dit maakt Vegavis een belangrijke schakel in de evolutie van vogels en opent nieuwe mogelijkheden voor verder onderzoek.
Kortom, het fossiel van Vegavis iaai is een fascinerende vondst die ons meer inzicht geeft in de evolutie van vogels. Het laat zien dat moderne kenmerken al aanwezig waren voordat de dinosaurussen uitstierven en dat de oudste moderne vogel zich al 68 miljoen jaar geleden op Antarctica bevond, samen met de machtige tyrannosaurus rex.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250210_97505777
.
![](https://static.nieuwsblad.be/Assets/Images_Upload/2025/02/06/f14eff08-9439-4934-9715-0f9a582bdeda.jpg?maxwidth=720&scale=downscaleonly)