Het Franse Ile-de-Bréhat gaat Venetië achterna met maatregelen om massatoerisme tegen te gaan. Het eilandje heeft een toeristenquota ingevoerd zodat het eiland – en diens 420 inwoners – niet overrompeld wordt met bezoekers.
Vandaag om 22:41
Het kleine eilandje Ile-de-Bréhat, dat ten noorden van Frankrijk ligt, heeft genoeg van het massatoerisme. Het lokale bestuur wil dat bezoekers een fijne ervaring beleven op het eiland, en dat inwoners zich niet overweldigd voelen door alle toeristen.
Daarom heeft het bestuur besloten dat er per dag maximum 4.700 bezoekers op het eiland mogen, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 14.30 uur. “Op zaterdag en zondag is er geen regelgeving, traditioneel niet erg drukke dagen in Bréhat”, klinkt het bij burgemeester Olivier Carré. Vaste inwoners, plaatselijke arbeiders en tweedeverblijvers zijn een uitzondering op de regel.
Betere ervaring
De maatregel is maandag ingegaan en zal tot en met 23 augustus gelden. Het controleren van bezoekersaantallen is de taak van de veerbootmaatschappijen, die de 10 minuten durende overtocht naar Bréhat verzorgen. “We vragen aan veerbootmaatschappijen om mensen aan te moedigen van tevoren te reserveren en de doorstroming te regelen”, zegt Carré.
“We proberen mensen niet tegen te houden om te komen. We willen er alleen voor zorgen dat ze een betere ervaring hebben wanneer ze komen.” En in het verleden heeft het eiland al bewezen dat het werkt. Vorig jaar heeft het bestuur de maatregel al eens uitgetest. Opnieuw een limiet van 4.700 bezoekers per dag. “Eens je voorbij dat cijfer gaat, lukt niets meer. Nergens kunnen mensen nog parkeren, alle restaurants zijn volgeboekt, er zijn geen huurfietsen meer beschikbaar en de fietspaden zijn veel te druk”, aldus de burgemeester.
Zonder de quota, loopt alles er dus vierkant. En ook toeristen gaan ongelukkig huiswaarts wanneer er te veel volk op het eiland is. “Maar liefst 30 procent van de bezoekers zei achteraf dat ze ontevreden waren over hun dag.”
Volgens de burgemeester is de economische impact van de maatregel “extreem klein”. “We moeten voor iedereen de juiste balans vinden en we zullen de impact hiervan elk jaar opnieuw bekijken”, zegt hij nog.