De voorspelde overwinning van extreemrechts kwam er toch niet in Frankrijk. Tot groot jolijt van het nationale voetbalelftal. Heel wat spelers hadden opgeroepen om niet te stemmen voor het extreemrechtse Rassemblement National van Marine Le Pen.
Vandaag om 13:01
“Ik denk dat we ons op een belangrijk moment in de geschiedenis van ons land bevinden. De extremen staan voor de poorten van de macht. We kunnen de toekomst van ons land kiezen.” Met die oproep riep Frans topvoetballer Kylian Mbappé al voor de start van het EK op om niet op extreemlinks of extreemrechts te stemmen voor de Franse verkiezingen.
Ook onder anderen Marcus Thuram, Olivier Giroud en Benjamin Pavard lanceerden soortgelijke boodschappen. En hun oproepen kregen gehoor: niet het extreemrechtse RN, maar wel het linkse Nouveau Front Populaire kwam als winnaar uit de tweede stemronde. (Lees verder onder de tweet)
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Na de nederlaag van RN spraken opnieuw heel wat voetballers van het Franse voetbalelftal zich uit over de uitslag. “De opluchting is net zo groot als de angst van de afgelopen weken, het is immens”, schreef verdediger Jules Koundé op X. “Felicitaties aan alle Fransen die zich hebben gemobiliseerd zodat dit prachtige land niet wordt geregeerd door extreemrechts.” Ook aanvaller Marcus Thuram reageerde op Instagram. “Gefeliciteerd aan degenen die reageerden op het gevaar dat boven ons mooie land hangt. Lang leve de diversiteit, lang leve de Republiek, lang leve Frankrijk. De strijd gaat door.” Middenvelder Aurélien Tchouaméni juichte “de overwinning van het volk” toe en Ibrahima Konaté reageerde op de verkiezingsuitslag met emoji’s van de Franse driekleur. (Lees verder onder de foto)
Invloed op uitslag
Dat zo een groot deel van een nationaal voetbalelftal zich politiek uitlaat, is op zijn minst opvallend te noemen. Of ze echt een grote invloed hebben gehad, is volgens Frankrijkkenner Frederik Dhondt (VUB) niet echt met zekerheid te zeggen. “Het zijn niet alleen de voetballers die oproepen hebben gedaan om tegen het RN te stemmen”, zegt hij. “Ook scholen, universiteiten, advocaten, middenveldorganisaties en ambtenaren hebben gezegd dat ze niet willen dat de extreemrechtse partij aan de macht komt.”
De voetballers zijn volgens Dhondt dus slechts een klein onderdeel van een groter geheel. En dat geheel is sterker dan politici. “Als dat soort oproepen door niet-politici worden gelanceerd, denken kiezers sneller na over de impact op hun eigen leven”, zegt hij. “Niet-politici brengen een boodschap die voor velen vaak als geloofwaardiger overkomt. Daarbij werd er ook niet opgeroepen om te stemmen voor een bepaalde partij, maar wel om te stemmen tegen het RN.”
Ook de media speelde volgens Dhondt een grote rol in de uiteindelijke verkiezingsuitslag. Zo kwam de dagelijkse televisieshow Quotidien elke dag naar voren met de shockerende achtergrond van een kandidaat op de lijst van het Rassemblement. “Quotidien bracht beelden naar buiten van een kandidaat die gefotografeerd werd met een swastika-pet. Een andere kandidaat werd in de jaren 90 door de politie tegengehouden met een auto vol wapens. Dat zette ook veel mensen aan het denken om niet op RN te stemmen.”