Ons judoteam heeft helaas niet goed gepresteerd. Er zal “keihard geëvalueerd” worden zegt de judobond. Dat is een goede zaak. Iedere organisatie moet geëvalueerd worden op effectiviteit. Dat is gezond en goed. Het Sociaal Cultureel Planbureau, SCP, kost de Nederlandse samenleving ieder jaar veel geld. Ik heb niet de indruk dat het SCP op effectiviteit geëvalueerd wordt. De eerste vraag is: hoeveel kost het SCP ons per jaar?

Daarover is niets terug te vinden. Het CBS doet daar geen mededeling over. Dan moet ik een raming maken. Bij het SCP werken in Den Haag 101 dr’s en prof’s en naar naar schatting 80 secretaresses en overig personeel. Mijn schatting is dat het SCP ons jaarlijks 40 miljoen euro kost aan salarissen en huisvesting. Roep maar als het gans anders is. Is 40 miljoen voor ons een goede investering? Dat hangt er van af wat geleverd wordt. Het SCP noemt als haar taakopdracht: ‘verklaart en verkent hoe het met Nederlanders gaat op sociaal-cultureel gebied: monitoring en kwaliteit van leven, evaluatie van overheidsbeleid en verkenningen voor toekomstig beleid’. Het SCP adviseert de regering daarover. Het SCP verricht diverse publicaties die – wat mij betreft – overal over gaan. Er is geen focus, anders dan bijvoorbeeld het CPB. De 101 hoogopgeleiden zijn ingedeeld naar blokken van onderwerpen. Dominant zijn: Samenleven nu en in de toekomst, De kracht van de verzorgingsstaat, Schaarste, welvaart en welbevinden, Participatie, talentontwikkeling en kansengelijkheid. Moeten er 101 hoogopgeleiden en hoogbetaalden zijn die ons hierover informeren? Is een tiental niet meer dan voldoende?

De SCP wordt voorgezeten door organisatie psycholoog prof Karen van de Oudenhoven sinds 2022, opvolger van prof Kim Putters, PvdA. De politieke kleur van Van den Oudenhoven is niet bekend, maar uit haar artikelen is mijn inschatting D66. Zij maakt kenbaar dat ze graag streeft naar kansengelijkheid en diversiteit. Over beide zaken heb ik hierover mijn bedenkingen kenbaar gemaakt. Ik heb voorts geschreven dat de aanbeveling van Van de Oudenhoven aan dit kabinet om immigratie niet te “problematiseren” bizar is. Voorts wil ze zorgen voor “bestaanszekerheid voor kwetsbare groepen” en ze vindt “immigratie iets van alle tijden”. Dus laat gaan die immigratie is mijn conclusie dan. Er is geen enkel gevoel van urgentie. De artikelen van zowel Putters als van Van den Oudenhoven ademen ‘doe maar rustig aan dan breekt het lijntje niet”. Ik herinner me het SCP rapport over moslims en islam in Nederland waarin heikele conclusies werden ontweken. Hoe kan een rechts kabinet iets hebben aan dit SCP? Ik zie het niet.

Mijn verdere inschatting is dat alle 101 hoogopgeleiden van het SCP links zijn en mordicus contra dit kabinet zijn. Ze willen een andere kant op met ons land, deloyaal. Het SCP is gestart in 1973 en bestaat dus 51 jaar. Is het niet hoog tijd deze organisatie te beëindigen? Ik heb nog nooit gemerkt dat enig kabinet zich ook maar iets aantrekt van deze organisatie. De publicaties zijn ‘voor de rozen’. Leest iemand ooit wat ze produceren? Het SCP is een staatsbureau en naar mijn bescheiden mening totaal overbodig.

Van den Oudenhoven heeft mij kenbaar gemaakt niet ‘in’ te zijn voor kritiek. Dat is ook erg vervelend, vooral als je begrijpt dat die kritiek hout snijdt. Dit kabinet wil graag bezuinigen waar dat mogelijk is, bijvoorbeeld bij ambtenaren. Ik zou het verstandig vinden als clubs als SCP tegen het licht worden gehouden. SCP lijkt mij overbodig, zodat onze burgers 40 miljoen in hun zak kunnen houden. Keihard evalueren, net als de judobond doet!

Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....