Al jarenlang wordt Forum voor Democratie totaal genegeerd door de mainstream media, en dan met name door de NPO. Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen zijn welkom bij Omroep ON!, maar dat is het dan wel. Bij elk ander NPO-programma wordt er met regelmaat over FVD gesproken, en worden er zelfs wilde beschuldigingen rondgestrooid, maar nooit wordt een FVD’er uitgenodigd om weerwoord te geven. Of tekst en uitleg. 

Dat is natuurlijk belachelijk, immoreel en wanstaltig. Maar in het geval van de NPO is het ook nog eens in strijd met de wet. De Mediawet bepaalt namelijk dat alle partijen eerlijk behandeld dienen te worden, zéker als er wel uitspraken op tv worden gedaan over een partij (maar die partij vervolgens geen uitnodiging krijgt om te reageren).

FVD is nu klaar met die overduidelijk aanwezige mediaboycot. De partij eist nu handhaving van de Mediawet in een sommatiebrief die zij gestuurd heeft het Commissariaat voor de Media. Het moet afgelopen zijn met deze ongein, en wel meteen. 

Boycot

“Al jaren zijn vertegenwoordigers van Forum voor Democratie niet slechts bij hoge uitzondering te zien bij televisieprogramma’s op de NPO,” aldus FVD. “Het is een groot misverstand dat FVD bewust kiest voor deze media-afwezigheid. We zouden, net als alle andere partijen die vertegenwoordigd zijn in de landelijke politiek, graag aanschuiven bij NPO-talkshows om onze standpunten naar voren te brengen en het gesprek aan te gaan met een zo breed mogelijk publiek.”

“Maar sinds de coronaperiode krijgen we deze kans niet meer. Er is sprake van een boycot van onze partij – de grootste ledenpartij van Nederland. FVD’ers zijn niet meer welkom bij de NPO en de argumenten die hiervoor door verschillende omroepen worden aangedragen, zijn uiterst zorgwekkend.”

“Om een einde te maken aan deze ondemocratische situatie, heeft het bestuur van FVD een brief gericht aan het Commissariaat voor de Media,” aldus FVD. De kernboodschap van die brief is helder: “handhaaf de Mediawet en de pluriformiteit die hierin centraal staat.”

De houding van de NPO

De brief is online gezet door FVD en biedt inzichten in de houding van de NPO. Een houding die buitengewoon zorgwekkend is. “Slechts bij hoge uitzondering (voornamelijk in verkiezingstijd) wordt er een uitnodiging verzonden. Echter, in dergelijke zeldzame gevallen is de setting en de feedback van andere tafelgenoten uiterst vijandig jegens FVD’ers en worden lijsttrekkers van andere partijen eveneens uitgenodigd,” aldus FVD terecht. Denk aan ‘non-binaire’ Bram en een Oekraïener die vooral heel boos was op FVD omdat die partij de NAVO-oorlog niet onverdeeld steunt. Bij ándere partijen gebeurt dit nou nooit. Gek.

Dat is zorgelijk, maar wat er achter de schermen gebeurt is nog veel erger. In de brief deelt FVD namelijk uitspraken en appjes van journalisten en redacteuren die heimelijk gedaan worden. Als gewone burgers als jij en ik dus niet meekijken.

“Op appjes waarin geïnformeerd wordt naar een plek aan een talkshowtafel wordt spottend gereageerd in de trant van: ‘maar jullie hebben toch Forum Inside?’ of ‘jullie hebben ons toch niet nodig?’,” aldus de brief. En als er dan een ander antwoord komt dan is dat vaak een excuus. “We zitten al vol! Zo jammer!” Dat soort geneuzel. Of beter: gelieg en bedrieg. Want dat is het natuurlijk.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? “EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat.” De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.

Sterker nog, de hoofdredacteur van Op1 heeft hardop gezegd dat FVD’ers niet welkom zijn in dat programma. Waarom niet? “Omdat daar geen normaal gesprek mee valt te voeren, die staan zo ver van de werkelijkheid af.”

Wut? Zoals de FVD-brief – geschreven door Baudet zelf, penningmeester Freek Jansen én secretaris Joris van den Oetelaar – terecht stelt: “Het behoeft geen betoog dat vanuit een oogpunt van journalistieke neutraliteit een dergelijke opmerking natuurlijk onwenselijk is.”

Laat mij dat nog veel duidelijker zeggen: aangezien het om de NPO gaat is dat niet slechts “onwenselijk,” maar volstrekt onacceptabel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *