© SUB Hamburg

Een onlangs ontcijferd manuscript, daterend uit de vierde of vijfde eeuw, is door onderzoekers geïdentificeerd als het oudste nog bestaande verslag van de kindertijd van Jezus Christus. Inclusief een mirakel dat hij als vijfjarige zou hebben verricht.

Vandaag om 14:49

Het papyrusfragment, niet meer dan 10 op 5 centimeter groot, lag al tientallen jaren stof te vergaren in de Staats- en Universiteitsbibliotheek Carl von Ossietzky in Hamburg. Het bevat dertien regels Griekse letters uit het laatantieke Egypte, waar tot voor kort niet veel aandacht aan werd besteed, omdat men er omwille van “het knullige handschrift” van uitging dat het om een “alledaags” document ging. Een privébrief of boodschappenlijstje uit die tijd, bijvoorbeeld.

Uiteindelijk zouden twee experts de ware toedracht van het fragment onthullen: Gabriel Nocchi Macedo, papyroloog aan de Universiteit van Luik, en dr. Lajos Berkes van het Instituut voor Christendom en Oudheid van de Humboldtuniversiteit in Berlijn. “Door het te vergelijken met andere gedigitaliseerde papyrusfragmenten konden we het letter voor letter ontcijferen en beseften we dat het allesbehalve een alledaags document was”, aldus Berkes. “Het gaat hier om een kopie van het Kinderevangelie van Thomas”, vult Macedo aan.

LEES OOK. Christophe Vekeman en Kristien Hemmerechts over hun bekering: “Welke voorstelling heb je van het leven als je zegt: ‘Er is geen God’?”

Het zou gaan om een 1.600 jaar oude kopie gemaakt als schrijfoefening in een school of klooster en zou dus veel ouder zijn dan een eerder gevonden kopie van het Kinderevangelie uit de 11de eeuw. “Dit fragment is van buitengewoon belang voor onderzoek”, aldus Berkes. “Enerzijds omdat het de vroegst bekende kopie is, anderzijds omdat we nieuwe inzichten kunnen verwerven over de overdracht van de tekst.”

Hoewel de woorden in het fragment niet uit de Bijbel komen, beschrijven ze een “mirakel” dat Jezus als vijfjarige zou hebben verricht toen hij zachte klei uit een rivier tot mussen kneedde en de vogels vervolgens tot leven bracht. Het minder bekende verhaal wordt ook weleens zijn “tweede mirakel” genoemd.

LEES OOK. Na 2.000 jaar eindelijk leesbaar: verkoolde papyrusrollen geven hun geheimen prijs

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *