“Het is niet de bedoeling dat we sojabonen blijven invoeren uit het buitenland”, zegt Greet Riebbels van het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO). “We moeten onze eigen vleesboeren stimuleren om met peulvruchten aan de slag te gaan.”
Zestig procent van de eiwitten die we consumeren, is van dierlijke oorsprong; veertig procent is plantaardig. Het ILVO, de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV), de Boerenbond en de provincie Oost-Vlaanderen willen dat omkeren.
Zo ontwikkelde Mieke Verniest (44) van varkensboerderij en hoeveslagerij de Zwalmbeekhoeve in Zwalm een ‘duoburger’ met hun hulp. Die bestaat voor de helft uit vlees van het Vlaamse Ardennenvarken – een ras dat zij en haar man zelf hebben ontwikkeld – en voor de andere helft uit spliterwten, wortel, kurkuma en gember.
Maandag stelde de groep die burger voor in Resto Leo, het restaurant van het provinciehuis in Gent waar iedereen welkom is. “Met deze duoburger halen we de vleesconsumptie naar beneden, zonder vlees volledig van het menu te schrappen”, zei Joke Schauvliege (CD&V), gedeputeerde voor Landbouw, daar.
Boerin Mieke Verniest gaf aan dat peulvruchten een bodemverbeteraar zijn, stikstof uit de lucht halen en beter bestand zijn tegen droogte. Door ze in een burger te stoppen, zullen kinderen geneigd zijn om meer groenten te eten. En voor ouderen die op hun voeding moeten letten, is het een gezond alternatief. “De smaak is vertrouwd, zij moeten niet veel inboeten”, klinkt het.
De voorstelling van een duoburger bijwonen zonder te proeven, dat gaat niet. De keuken van Resto Leo had enkele proevertjes voorbereid en daar kon deze reporter geen nee op zeggen. Achteraf moet ik zeggen dat ik daar wat spijt van heb. De burgers waren zo lekker dat ik er deze week graag nog een (of twee) had gegeten, maar ze zijn nergens anders verkrijgbaar in Gent.
De peulvruchten overheersen niet, waardoor het varkensvlees, dat duidelijk van een heel goede kwaliteit is, goed door smaakt. Dit is de ideale manier om minder vlees te eten, zonder aan smaak te moeten inboeten. Kan een hoeveslager in Gent hier ook mee aan de slag, alsjeblieft? (jid)
Het ILVO, EROV, de Boerenbond en de provincie willen nog meer boeren verleiden om peulvruchten te telen en te verwerken in hun eigen slagerij. “Dat is ongezien in Vlaanderen”, zegt Riebbels. “We organiseerden al een workshop voor enkele boeren waarin een chef-kok hen tips meegaf.”
De duoburgers van boerin Mieke stonden maandag op de kaart van Resto Leo. Het is nog niet zeker of ze daar terugkeren, maar ze blijven sowieso verkrijgbaar in de hoeveslagerij in Zwalm. Daar kan je ook een burger kopen die voor de helft uit witte en rode bonen bestaat, spaghettisaus met linzen en chili con carne.
Het vlees komt altijd van de varkens die Mieke Verniest en haar echtgenoot met hun eigen handen opkweken. “Mocht iemand onze burgers willen verdelen naar andere winkels of restaurants, dan staan we daar zeker voor open”, zegt de boerin nog.
Zwalmbeekhoeve, Wafelstraat 48, 9630 Munkzwalm. facebook.com/Zwalmbeekhoeve
HORECAGIDS GENT. Dit zijn alle nieuwe restaurants, eetzaken en cafés in Gent: van de bruine cafés tot de culinaire to
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250210_95206760
.