Transgender Netwerk Nederland (TNN) biedt via hun platform ‘Genderpraatjes’ een anonieme chatsite aan waar jongeren advies kunnen inwinnen over hun genderidentiteit. Een recent onderzoek door de organisatie Gezin in Gevaar heeft licht geworpen op de interacties op deze site. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben daar uitgebreid over bericht.
Gezin in Gevaar heeft een undercoveronderzoek uitgevoerd door zich voor te doen als jongeren met vragen over hun genderidentiteit. Enkele bevindingen van dit onderzoek zijn:
- a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Identificatie als Transgender: Een twaalfjarige jongen met interesse in travestie werd door vrijwilligers van TNN direct aangesproken als mogelijk transgender. Advies werd gegeven om met vrouwelijke kleding te experimenteren.
- a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Ondersteuning bij Ouderlijke Weerstand: Een dertienjarige jongen die zichzelf als transgender identificeerde maar geen steun vond bij zijn ouders, kreeg het advies om contact op te nemen met Veilig Thuis.
- a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Gebruik van Borstbinders: Een dertienjarig meisje met ongemak over haar lichamelijke ontwikkeling werd geïnformeerd over borstbinders, die kunnen worden gebruikt om het bovenlichaam platter te maken, hoewel dit gezondheidsrisico’s kan inhouden.
- a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Relatie met een Oudere Partner: In een geval waar een jongen een geheime relatie had met een veel oudere man, werd door een TNN-medewerker niet direct ingegrepen of gewezen op mogelijke gevaren.
Financiering en Openbaar Debat
TNN ontvangt een groot deel van haar financiering via subsidies. Dit roept vragen op over de rol van belastinggeld in het ondersteunen van dergelijke diensten voor jongeren.
Reactie en Oproep
In reactie op deze bevindingen heeft Gezin in Gevaar een petitie gelanceerd, gericht aan de minister van Onderwijs, om de werkwijze van ‘Genderpraatjes’ te heroverwegen.
.