Het Georgische parlement heeft dinsdag het omstreden wetsontwerp dat de “buitenlandse invloed” aan banden moet leggen, goedgekeurd. Dat blijkt uit beelden die werden uitgezonden door de Georgische openbare televisie.
Vandaag om 14:07
De wet werd aangenomen in een derde en finale lezing met 84 stemmen voor en 30 stemmen tegen.
De voorbije weken werd nochtans nog massaal tegen de wet geprotesteerd. Tienduizenden mensen kwamen op straat. In het parlement zelf liepen de spanningen dinsdag nog hoog op. Kort voor de goedkeuring van het wetsontwerp waren er schermutselingen en gingen parlementsleden van de meerderheid met collega’s van de oppositie op de vuist.
LEES OOK. Met argusogen gevolgd door Europa én Poetin: het land dat het nieuwe Oekraïne lijkt te worden
(Lees verder onder de foto)
De omstreden wet houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen, zich moeten laten registreren als ‘agenten’ die door het buitenland worden beïnvloed. De tekst is geïnspireerd op Russische wetgeving die het Kremlin al jaren gebruikt om dissidente stemmen de kop in te drukken.
Tegenstanders vinden dat de wet te repressief is. De aanpak staat volgens de voornamelijk jongere manifestanten ook haaks op de ambitie van Georgië om toe te treden tot de Europese Unie. De Kaukasusrepubliek heeft al jaren de ambitie om de betrekkingen met het westen te verdiepen, maar de regerende partij Georgische Droom wordt er door de oppositie van beschuldigd het land ongemerkt dichter bij Rusland te willen brengen.