Foto: Videostill YouTube/NEDERLAND WAT IS ER GAANDE
Pieter Parlevliet en Jolanda Vlaskamp brachten maandag een bezoek aan LOFAR, een radiotelescoop die is samengesteld uit duizenden radioantennes. De telescoop werd in 2010 in gebruik genomen door ASTRON in Dwingeloo.
Officieel doet het netwerk astronomisch onderzoek, maar Parlevliet en Vlaskamp zijn documentatie tegengekomen uit 2003 waarin staat dat LOFAR in de toekomst zal worden gebruikt voor experimenten met HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program). Er wordt beweerd dat HAARP gebruikt wordt voor weermanipulatie.
Nieuwsgierigheid
Dit wekt heel veel nieuwsgierigheid op, aldus Vlaskamp. Parlevliet voegt toe: “Misschien wel het meest aparte waar ik ooit ben geweest. Het is nogal wat. Heel bijzonder.”
Een medewerker van ASTRON zei tegen Parlevliet en Vlaskamp dat het netwerk niet gebruikt wordt voor weersbeïnvloeding.
Supercomputer
Het centrum van het netwerk ligt in Noord-Nederland en de verzamelde data worden naar een supercomputer van de Rijksuniversiteit Groningen gestuurd. Parlevliet merkt op dat het koningshuis erg geïnteresseerd is in dit project, dat wordt gesubsidieerd door de overheid.
In 2016 beweerde de Indiase overheid dat HAARP mogelijk global warming veroorzaakt, met als gevolg dat oogsten teruglopen. Twee jaar daarvoor, in 2014, zei Nick Begich junior, de zoon van voormalig lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nick Begich, dat HAARP natuurrampen zoals aardbevingen kan veroorzaken.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…