In heel veel Europese landen hebben nationaal-populisten en conservatieven toegeslagen. Zij werden ofwel de grootste partij in hun land, of anders de nummers twee of drie. Ja, er is gisteren wel degelijk iets gebeurd in Europa. Er is iets veranderd.
Helaas betekent dit niet dat het Europese beleid gaat veranderen. Want net als in Nederland hebben heel veel andere Europese landen heel veel verschillende partijen. De meerderheid van die partijen zijn globalistisch en eurofiel. Dat is in Nederland zo en in de rest van Europa is dat niet anders.
With the first national estimates out, this is how the new European Parliament looks.
More updates on our live blog as results continue to be released: trib.al/IvArV1i
More in-depth country breakdowns here: trib.al/kjyrRnp
Heel veel mensen hebben de ballen verstand van wat die fracties allemaal betekenen. Maar vrees niet, dat gaan we hier even uitleggen.
De EPP heeft 181 zetels. Daarmee is het de grootste fractie in het Europees Parlement. Opvallend genoeg hebben zij er vijf zetels bij gekregen.
Natuurlijk zijn ze niet in de meerderheid. Dat klopt. Maar dat hoeven ze ook niet te zijn. De sociaaldemocraten van de PvdA zijn namelijk de tweede partij met 135 zetels. Dat zijn er 4 minder dan vijf jaar geleden… wat niet veel verval is. De christendemocraten en de sociaaldemocraten samen komen dus uit op 316 zetels.
Daarop zie je de Groenen (hallo, GroenLinks en Volt) met 53 zetels en ‘Links’ met 34. Tenslotte is er Nonaligned met 102 zetels.
Nonaligned is vaak kritisch. Dus dan zou je op 133+102=235 zetels komen voor eurocritici. Van de 720. De rest is ofwel pro-Europees, ofwel knetterlinks, ofwel extreem Eurofiel.
Al die globalistische en eurofiele fracties gaan in het Europees Parlement dus gewoon keihard zaken met elkaar doen. Al hun plannetjes worden doorgedrukt… En er is niets wat ‘de grote winnaars van de verkiezingen’ daar aan kunnen doen. Want hoewel de nationaal-populisten groot zijn geworden hebben ze eronder te lijden dat er enorm veel partijen zijn, en dat die partijen allemaal zetels hebben gepakt. Soms meer, soms minder. Maar het resultaat is dat die partijen samen veel groter zijn dan de nationaal-populisten.