Het Beter Leven-keurmerk (BLK) staat in het oog van de storm, nu een legioen van zelfverklaarde dierenwelzijnsridders de aanval heeft geopend op deze poging tot verbetering van dierenwelzijn in de vleesproductie. Volgens hen is het keurmerk niet meer dan een schaamlapje voor de vleesindustrie en een vals gevoel van verantwoordelijkheid voor de consument. Maar laten we wel wezen, de kritiek is zo hypocriet als maar kan. Het echte probleem is niet het keurmerk; het probleem is de radicale ideologie die deze organisaties nastreven, waarbij iedereen die ook maar een stukje vlees naar binnen werkt, wordt neergezet als een paria.

Volgens zes dierenwelzijnsorganisaties geeft het BLK de consument een onterecht goed gevoel en doet het te weinig om het consumeren van vlees te ontmoedigen. Hun oplossing? Schokkende teksten en plaatjes op vleesverpakkingen, zoals bij sigaretten. Maar wat bereiken we daarmee, behalve het criminaliseren van miljoenen Nederlanders die simpelweg hun eetpatroon niet willen of kunnen veranderen? Moeten we dan ook maar schokkende foto’s op auto’s plakken omdat ze bijdragen aan de opwarming van de aarde, of op vliegtickets omdat vliegen slecht is voor het milieu?

De Dierenbescherming, initiator van het BLK, wordt nu beschuldigd van medeplichtigheid aan dierenleed. Echter, in een wereld waar het utopische ideaal van een compleet vleesloze samenleving nog ver buiten bereik is, biedt het keurmerk wel degelijk stappen in de goede richting. Zelfs de meest verstokte vleeseter kan zo een bewustere keuze maken. Kleine verbeteringen in dierenwelzijn worden volledig van tafel geveegd door organisaties die liever zien dat iedereen per direct veganist wordt. Dat is niet alleen onrealistisch, maar ook oneerlijk tegenover de boeren die hard werken om hun bedrijven diervriendelijker te maken.

Het is makkelijk om vanaf de zijlijn met radicale eisen te komen, maar de realiteit is dat verandering tijd kost. Gedragsverandering afdwingen door schuld en schaamte werkt contraproductief. De Dierenbescherming verdient lof, niet kritiek, voor het stimuleren van verbeteringen binnen de grenzen van wat nu haalbaar is. Het BLK is een stap in de goede richting en moet worden gezien als een middel om geleidelijk naar een duurzamere en diervriendelijkere samenleving te evolueren, niet als het einddoel.

Wat deze zelfverklaarde dierenactivisten vergeten, is dat verandering begint met dialoog en geleidelijke verbeteringen, niet met extremisme en polarisatie. Misschien is het tijd dat ze dat inzien en hun energie steken in constructieve oplossingen in plaats van onhaalbare idealen. Het BLK is niet perfect, maar het is een begin. Laten we dat niet vergeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....