Foto: Pexels/Patrick Jaksic
Het aantal zogenoemde soevereinen in Nederland is in de loop van de jaren aanzienlijk gegroeid tot enkele tienduizenden en lijkt alleen maar verder toe te nemen. Een deel van hen is bereid zich actief tegen de overheid en andere instituties te verzetten.
Dat staat in een analyse van de soevereinenbeweging in Nederland, die is opgesteld door de AIVD, de politie en terreurbestrijder NCTV, schrijven de media.
Soevereinen geloven dat de overheid geen legitieme macht over hen heeft en dat ze zelf mogen bepalen of zij zich aan wetten en regels houden.
Is dat erg?
De soevereinen willen vooral zo onafhankelijk mogelijk leven binnen het huidige systeem, via bijvoorbeeld een eigen moestuin, eigen onderwijs en een eigen medisch systeem. “Is dat erg?” vraagt vastgoedondernemer Erik de Vlieger zich af.
Jurist Caroline Vonhoff kent een aantal soevereinen. “Die tel je op een paar handen. Waar ik er meer van ken, zijn mensen die het spuugzat zijn hoe de overheid zich hier van de samenleving heeft losgezongen en zich tegen de burgers heeft gekeerd,” schrijft ze.
“Ze stoort zich daarbij aan God noch gebod, laat staan de eigen grondwet en de beperkingen van haar mandaat,” voegt Vonhoff toe. “De mens gereduceerd tot belastingvee op belastingveehouderij Nederland, gewoon je bek houden. En slikken kreng, tot aan open grenzen en krekels aan toe.”
Ze vindt het kwalijk dat men mensen die het inmiddels terecht zat zijn na dat jarenlange getreiter, in een gewelddadige hoek zet.
Journalistieke rioolratten
Hoogleraar Bob de Wit merkt op dat de soevereinen zich juist zorgen maken over clubs die de democratische rechtsorde op dit moment ondermijnen: ondemocratische ngo’s, global companies die groter zijn dan landen zoals Big Tech, Big Pharma en Big Food, en hun marionetten in diverse regeringen en politieke partijen.
“Soevereinen snappen intuïtief wat gaande is, maar voelen zich machteloos. Het enige wat ze kunnen bedenken, is uit het systeem stappen,” zegt De Wit.
Zijn suggestie naar de NCTV, AIVD en politie is om te onderzoeken in wiens opdracht de journalistieke rioolratten in Nederland aan haatzaaien doen. “Want dat is het in essentie: mensen tegen elkaar opzetten.”
Kwaadwillende elite
Daarnaast doet de politie momenteel onderzoek naar eigen medewerkers wegens ‘anti-institutioneel extremisme’. De medewerkers geloven in de ‘complottheorie’ dat de wereld wordt geregeerd door een kwaadwillende elite.
Een woordvoerder laat aan NU.nl weten dat het lastig is om te zeggen hoeveel eigen medewerkers onderzocht worden.
“Het tij keert!” reageert arts Paul van Hoek. “De overheid raakt de grip kwijt! Gaan we toch een revolutie krijgen? Wat denken jullie?”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…