Het kan iedereen overkomen: ziek worden. Vaak is het iets simpels zoals een verkoudheid, een griepje of een lichte hersenschudding door een ongelukkige botsing. Dit zijn kleine ongemakken die snel herstellen, waarna je weer aan het werk kunt. Maar wat als je langdurig ziek wordt, bijvoorbeeld door een burn-out? De kans bestaat dat een burn-out uitmondt in langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid en uiteindelijk tot je ontslag leidt. Dat heeft natuurlijk invloed op je financiële situatie. Moet je je zorgen maken of valt het mee?

Ontslag krijgen tijdens ziekte

Wanneer je langdurig ziek bent, kun je ontslagen worden. Na een aaneengesloten periode van twee jaar ziekte of arbeidsongeschiktheid kan je werkgever een ontslagaanvraag indienen bij het UWV. Heb je dan recht op een transitievergoeding? Soms wel, soms niet. Deze wettelijke vergoeding moet door je werkgever worden betaald bij onvrijwillig ontslag of als je tijdelijke arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. De vergoeding is bedoeld om je financieel te ondersteunen tijdens het zoeken naar een nieuwe baan. Bijvoorbeeld om je gedurende die periode om te scholen. Het berekenen van de transitievergoeding bij arbeidsongeschiktheid kun je kosteloos uitvoeren via deze rekentool.

Ontslag nemen bij ziekte

Denk je eraan om ontslag te nemen tijdens ziekte? Normaal gesproken heb je bij zelf ontslag nemen geen recht op een werkloosheidsuitkering of een transitievergoeding. Bij langdurige ziekte kan dit echter anders zijn. Als jouw ziekte door het werk is veroorzaakt en de re-integratie moeizaam verloopt, is de kans groter dat je wel recht hebt op een transitievergoeding en WW. Het beste is om in samenspraak met je werkgever en de hulp van een juridische dienstverlener tot een vaststellingsovereenkomst te komen. Dit voorkomt in nagenoeg alle gevallen juridische procedures en vergroot de kans op een nette ontslagvergoeding en het recht op een ww-uitkering.  

Onderhandel over je ontslagvoorwaarden 

Besef dat je ook bij ziekte of burn-out kunt onderhandelen over de voorwaarden van je ontslag. Tijdens arbeidsongeschiktheid ontvang je minimaal 70% van je laatstverdiende loon. Het is je werkgever vaak iets waard als je eerder uit dienst treedt. Dat kan dus invloed hebben op de berekening van je ontslagvergoeding. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van je rechten en plichten, en neem de tijd om weloverwogen beslissingen te nemen. Vraag om juridisch advies, vooral bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Ga nooit zomaar akkoord met een eerste ontslagvoorstel.

Netto ontslagvergoeding 

Een transitievergoeding of ontslagvergoeding betreft een bruto vergoeding. Houd er dus rekening mee dat je werkgever loonheffing dient af te dragen net zoals dat bij je reguliere salaris gebeurt. De belastingdienst pikt dus een (flink) graantje mee van je vergoeding. Het bedrag dat je netto op je rekening gestort krijgt is afhankelijk van onder andere de schijf waarin je inkomen belast wordt. Er zijn manieren om de belastingdruk te verlagen of zelfs te voorkomen. Schakel de hulp in van een arbeidsrechtjurist voor meer inzicht in je financiële situatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....